NAROD I PRAVDA: NEĆEMO DOZVOLITI KRAĐU IZBORNE VOLJE GRAĐANA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. Nov 2020. 20:11:07


U Novom Gradu i Ilijašu svjedočili smo pokušaju izborne krađe u režiji SDA, a aktivisti Naroda i Pravde nastojat će svim legalnim sredstvima zaštititi integritet izbornog procesa, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde upozoravaju Općinske izborne komisije da se ponašaju u skladu sa zakonom i procedurama a da će odgovorni za sve neregularnosti krivično odgovarati.

„U Ilijašu predstavnici SDA pokušavaju ući u prostorije gdje se nalazi izborni materijal, a sve sa ciljem da se promijeni volja birača. U Ilijašu još uvijek nisu prebrojani svi glasovi što ukazuje na sporost Općinske izborne komisije, a evidentirani su i problemi sa prebrojavanjem osoba koje su glasale putem mobilnih timova“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozivaju sve nadležne organe da hitno reagiraju kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa. Ovi zahtjevi se odnose na Općinske izborne komisije (OIK) i Centralnu izbornu komisiju (CiK) BiH.

„Tražimo od Centralne izborne komisije da osigura pravi nadzor i ne dopusti malverzacije, tražimo od pravosudnih institucija i drugih instanci da postupe u skladu s nadležnostima i spriječe očite pokušaje krađe. U Novom Gradu i Ilijašu ruše se osnovna demokratska prava građana na slobodan izbor predstavnika u vlasti. U Općini Centar također smo evidentirali nezakonitosti i podnijeli krivične prijave protiv člana Općinske izborne komisije Nasera Čopelja gdje također očekujemo adekvatnu reakciju“, dodaje se u saopćenju.

Predstavnici Naroda i Pravde jučer su se okupili ispred zgrade Općine Ilijaš i Općine Novi sa ciljem da zaštite izborni materijal dok ga ne preuzme Centralna izborna komisija. Također, iz Naroda i Pravde navode kako sa pažnjom prate dešavanja u Srebrenici te pozivaju nadležne institucije da se aktivno uključe u zaštitu integriteta izbornog procesa.

„Nažalost, masovna registracija sumnjivih birača iz Srbije te malverzacije sa glasanjem putem pošte još uvijek nisu adekvatno istražena i ovdje je odgovornost na Tužilaštvu BiH. Nećemo odstupiti ni milimetra dok se do kraja ne sprovede izborna procedura na zakonit način u svim mjestima. Još jednom upozoravamo sve pojedince i institucije da se ponašaju u skladu sa zakonom a svako nezakonito djelovanje ovaj put će sigurno biti kažnjeno. Posebno nas brine sporost unosa podataka te ponovno otvaranje i prebrojavanje glasova u nekim općinama. Sve ovo otvara prostor za manipulaciju voljom birača, posebno tamo gdje će izbornog pobjednika odlučivati mala razlika“, navodi se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.