Lokalni izbori 2020.
IZLAZNOST BIRAČA U BIH DO 11 SATI IZNOSI 14,88 POSTO
Autor: Fena
Objavljeno: 15. Nov 2020. 15:11:35


Centralna izborna komisija BiH održala je press konferenciju na kojoj je saopćeno kako je odziv birača u Bosni i Hercegovini do 11 sati iznosio 14,88 posto.

Detaljan prikaz odziva birača pogledajte ovdje.

Odziv birača do 11.00 sati na Lokalnim izborima 2020. na razini Bosne i Hercegovine iznosi 14,88 posto, - kazao je na konferenciji za medije predsjednik Centralne izborne komsije BiH Željko Bakalar.

Na razni Federaciji BiH odazvalo se 13,56 posto glasača, a u Republici Srpskoj oko 18,07 posto.

Bakalar je naglasio da podaci za Brčko Distrikt još nisu poznati, ali bit će objavljeni putem web stranice CIK-a.

- Odziv u diplomatsko-konzularnim predstavništvima o kojima u ovom momentu imamo informacije iznosi Beč - 19,10 posto, Grac - 18,68 posto, Štutgart - 15,15 posto, Minhen - 24,14 posto, Beograd - 15,09 posto. Iz Osla nismo dobili još uvijek informacije, a Čikago još nije ni otvoren, - kazao je Bakalar.

Napomenuo je da je prosječan odziv u BiH na Općim izborima u 11.00 sati 2018. godine iznosio 16,17 posto.

Operativni stožer akcije Lokalni izbori BiH sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela do 11.00 sati zaprimio je ukupno 13 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to tri u FBiH te 10 u Brčko Distriktu.

- Po informacijama kojima raspolažemo to nisu neki veći incidenti - kazao je Bakalar dodavši kako iz RS-a nisu dobijene informacije o incidentima kojima se narušava izborni proces.

U BiH ukupno je formirano 5.759 biračkih mjesta, uključujući 388 redovitih mobilnih timova.

- Najveći broj biračkih mjesta u BiH otvoren je kako je i planirano jutros u 7.00 sati, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio u otvaranu uglavnom iz tehničkih razloga, - kazao je Bakalar.

Dodao je da je u jednom biračkom mjestu u Srebrenici bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće koju je imala predsjednica biračkog odbora, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini.

- Izborno povjerenstvo naložilo je razrješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku se kasnilo na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata, - pojasnio je Bakalar.

On je napomenuo da su u BiH formirana i 173 mobilna tima Covid-19 koji će posjetiti, prema sinoć ažuriranim podacima, 3.555 birača na njihovim adresama.

Pojasnio je da bi taj broj birača mogao biti i veći jer su se ti birači mogli prijavljivati jutros do 9.00 sati, uz dostavljanje zahtjeva i i medicinske dokumentacije.

- Kompletnu informaciju imat ćemo kasnije, - kazao je Bakalar.

Podsjetio je da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa, kazao je Bakalar.