Izbori u SAD-u: Ko će osvojiti ključne države?
BIDEN SAKUPIO 238, A TRUMP 213 ELEKTORA
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Nov 2020. 13:11:52


U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) traje složeni proces brojanja glasova sa jučer održanih 59. predsjedničkim izborima, a čini se da bi ovo mogli biti jedni od najneizvjesnijih izbora u skorijoj historiji te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema neslužbenim rezultatima agencije AP, kandidat Demokratske partije i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden trenutno vodi sa 238 sakupljenih elektora, dok je njegov rival iz reda Republikanske partije i aktuelni šef države Donald Trump sakupio 213 elektora.

Savezne države u kojima je pobijedio Trump i njihov broj elektora su South Carolina 9, Oklahoma 7, Alabama 9, Mississippi 6, West Virginia 5, Kentucky 8, Tennessee i Indiana po 11, North Dakota, South Dakota i Wyoming po 3, Nebraska 4, Louisiana 8, Arkansas 6, Kansas 6, Missouri 10, Utah 6, Texas 38, Iowa 6, Idaho 4, Florida 29, Montana 3 ve Ohio 18.

S druge strane, države i elektori koje je dobio Biden su Washington DC 3, Vermont 3, Illinois 20, Virginia 13, New Jersey 14, Delaware 3, Massachusetts 11, Maryland 10, New York 29, Colorado 9, Connecticut 7, Washington 12, New Hampshire i Rhode Island po 4, New Mexico 5, Oregon 7, California 55, Arizona 11, Maine 3, Hawaii 4, Minnesota 10 i Nebraska 1.

Birači u SAD-u biraju predsjednika države, ali i kompletan novi saziv Predstavničkog doma koji broji 435 mandata te 35 od ukupno stotinu članova Senata. Preliminarni rezultati i te izborne utrke pokazuju da bi demokrate trebale zadržati većinu u Predstavničkom domu, a da bi republikanci mogli sačuvati blagu prednost u Senatu.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski, gdje kandidati mogu da podijele elektore, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država, objavila je Anadolu Agency (AA).

BBC: Ko će osvojiti ključne države?

BBC u svojoj analizi podsjeća da Arizona, po svemu sudeći, naginje Bidenu, što znači da bi demokratski kandidat morao osvojiti još dvije od tri ključne države - Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju - kako bi osigurao pobjedu.

Posljednji rezultati pokazuju da je Joe Biden preuzeo vodstvo u Wisconsinu, iako je prednost vrlo mala - oko 10 tisuća glasova. No, velik dio glasova koji još nisu prebrojani mogao bi ići u korist demokratima, možda dovoljno da mu donesu pobjedu.

U Georgiji kasne rezultati zbog puknuća cijevi za vodu

U Pennsylvaniji se mora prebrojati više od 1.4 milijuna glasova, što bi moglo potrajati danima. Veliki gradovi poput Detroita u Michiganu i Milwaukeeja u Wisconsinu još uvijek nisu prebrojali i prijavili sve glasove, a oni će gotovo sigurno ići u korist demokrata, navodi BBC.

Što se tiče Georgije, tu je sve moguće. Ono što se sinoć činilo kao sigurna Trumpova pobjeda sada je mrtva trka, piše BBC, dodajući kako rezultati iz Atlante, velikog grada u Georgiji, kasne zbog puknuća cijevi za vodu na lokaciji na kojoj se broje glasovi.

Pobjeda demokrata u Georgiji bi značila da Bidenu treba pobjeda u samo jednoj od tri države srednjeg zapada - Wisconsinu, Michiganu ili Pennsylvaniji.

Domi: Biden pobjeđuje, strpite se još malo

Tanya Domi, profesorica međunarodnih odnosa na Univerzitetu Columbia (Harriman Institute) i član Instituta demokratija u nastajanju (Emerging Democracies Institute) iz Washingtona uvjerena je u pobjedu Joea Bidena.

“Znam da su demokrati u padu. Nismo gotovi. Atlanta nije još prebrojana. Biden će vjerovatno uzeti Georgiju. Michigan, još nije objavio rezultate glasova u [email protected], kazala je Domi.

Ona je dodala kako su i predviđeni ovako spori rezultati.

“Brojanjem poslanih glasova dominirat će demokratski glasovi. Moramo imati strpljenja i čekati. Pa možda neće imati rezultata dva, tri dana. Dakle, sjednite čvrsto i budite strpljivi”, zaključila je Tanya Domi, - prenio je portal Vijesti.ba.