SAMO ZA SLOBODNE I RAZUMNE INSANE!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 03. Nov 2020. 22:11:58
DR. MUSTAFA CERIĆ: Pitate se a kako ćemo znati ko je naš domaćin/lider nacije ako ga nemamo? Vrlo lahko! Opet vam kažem pitajte vašu dušu i vaše srce. Duša će vam reći: vaš domaćin/lider je „Bosna“, a vaše srce će vam otkucati precizno ime domaćina/lidera vaše bosanske nacije, a to je „Bosna“. Dakle, „Bosna“ je ime domaćina/lidera naše nam bosanske nacije. „Bosna“ je „matica“, koja nas okuplja, „Bosna“ je „kapetan“, koji rukovodi našim brodom na ovom valovitom Balkanu i Europi. Pitaš, kako to mislim? Evo, ovako.


Dragi moji,
Znam, savjet gluhi ne čuju, a oholi ne haju. No, ipak se usudih da ih posavjetujem. Možda ipak neki gluhi pročuju a neki oholi se uskromne. Nije teško pogoditi. Savjet je u vezi trenutnih kampanja za lokalne izbore u Bosni. Opet ste u pravu: a ko sluša bilo čije savjete u ovom haosu, gdje niko nikoga ne čuje? Oni čuju samo sebe jer samo sebi i o sebi pričaju. Ili drugoga kaljaju. Narod se o sebi zabavio. Nije mu ni do čega a kamoli da sluša istu priču, koju mu po hiljaditi put ponavljaju. Ništa tu nema ni novoga ni boljega. Ali, opet, kažu neka ih ima da sami sebe gledaju i neka ih ima da se sami sa sobom ispraćaju. Bez njih život bi nam bio besciljan. Ovako znamo da nam slijedi bolji i svjetliji obećani svijet ako njih izaberemo. Svijet kojeg još nismo vidjeli. A vidjet ćemo ga ako njih ne budemo ni gledali ni slušali, kao što oni nas nit gledaju nit slušaju kad ih izaberemo. Nisu svi jednaki. Ima ih koji svoja obećana ispunjavaju, ali to do nas svih ne dopire. Neki od nas ne budemo tamo na pravome mjestu i u pravo vrijeme kad oni svoja obećanja na licu mjesta dijele. Evo, nek vam se, nađu ovih nekoliko savjeta pa da znate da uvijek budate na pravom mjestu u pravo vrijeme tamo gdje se obećanja ispunjavaju.

Savjet prvi,
ne gledajte u njihove prelijepe portrete, nit slušajte njihove listopadne poruke. Portreti su namazano umjetničko djelo fotografa, a poruke su žuti jesenski listovi što na zemlju padaju sa proljetnih zelenih grana. Već gledajte u uzdah svoje duše i slušajte otkucaje svoga srca. U duši vašoj treba da nosite prirodnu sliku vaše Bosne, a u srcu vašem treba da čujete poruku vaše bosanske države: nemojte me izdati!

Savjet drugi,
dragi moji, upamtite! Pravi domaćin ne sije samo jednu vrstu žita na svojim njivama. Već na više njiva sije više vrsta od pšenice, kukuruza, ječma, zobi, raža… Ali, u jesen sve te različite vrste žitarica pohrani u jedan hambar u više okana da bi preko zime imao za svakoga ono i onoliko koliko mu treba i pripada. Tako isto pravi domaćin nacije nema samo jedno polje, gdje sije samo svoje jednoumne ideje, već ima više polja, gdje je zasijano više ideja, koje se na kraju slože u jedan nacionalni hambar sa više okana iz kojih svako može da uzme ono i onoliko koliko mu treba i pripada.

Savjet treći,
Ima li danas bosanska nacija domaćina, tj., lidera, ako se zna da je rečeno da Bošnjacima nakon Alije ne treba lider? Da im ne treba domaćin nacije, koji će dati da se na više nacionalnih polja posije više političkih ideja, koje je moguće, kad sazriju, pohraniti u jedan i jedinstven nacionalni hambar. Reći da Bošnjacima nakon Alije nije potreban domaćin/lider nacije je isto kao kad bi se reklo da pčelama ne treba Matica a brodu Kapetan. Matica je majka svih pčela, koja drži zajednicu pčela na okupu; Kapetan broda rukovodi brodom i svim pripadnim službama na brodu. Domaćin/lider nacije je „matica“, koja drži naciju na okupu i „kapetan“, koji rukovodi nacionalnom državom i svim pripadnim službama. Nema nacije na svijetu bez domaćina/lidera. Zato izjavu da Bošnjacima nakon Alije ne treba domaćin/lider nacije treba poreći i zaboraviti te shvatiti da bosanska nacija mora imati domaćina/lidera.

Savjet četvrti,
Pitate se a kako ćemo znati ko je naš domaćin/lider nacije ako ga nemamo? Vrlo lahko! Opet vam kažem pitajte vašu dušu i vaše srce. Duša će vam reći: vaš domaćin/lider je „Bosna“, a vaše srce će vam otkucati precizno ime domaćina/lidera vaše bosanske nacije, a to je „Bosna“. Dakle, „Bosna“ je ime domaćina/lidera naše nam bosanske nacije. „Bosna“ je „matica“, koja nas okuplja, „Bosna“ je „kapetan“, koji rukovodi našim brodom na ovom valovitom Balkanu i Europi. Pitaš, kako to mislim? Evo, ovako. Svaki dan kad ustanete stanite pred ogledalo da vidite vaše bosansko lice sa kojeg vas gleda vaša Bosna, koja vam ovako govori:

- Sine moj i kćeri moja, ja sam vam i otac i mati!
- Nemojte me izdati ni za pare ni za ložu!
- Ne odustajte od moje slobode!
- Borite se za moja prava!
- Nemojte nikome lagati!
- Nemojte ništa krasti!
- Nemojte nikoga ubiti!
- Budite pošteni i kad jeste i kad niste na vlasti!
- Volite se zbog mene, moje časti i slobode!
- Nemojte se međusobno svađati!
- Nemojte jedni druge blatiti za sitne ovosvjetske koristi!
- Pomažite jedni druge radi ovosvjetskog uspjeha i onosvjetskog spasa!
- Budite braća i sestre jedni drugima!
- Birajte one koji znaju za mene, za moju čast i slobodu!
- Birajte one koji hoće, znaju i mogu da se bore za moju bosansku državu!
- Ne očajavajte, ja sam vaš vodič!
- Ja sam vaš domaćin!
- Ja sam vaš lider!
- Ja sam vaša Matica!
- Ja sam vaš Kapetan!
- Ja sam vaša „Bosna“!
- Čuvajte moju bosansku hižu!
- Čuvajte vaš bosanski dom!
- Čuvajte moj bosanski duh!
- Glasajte po duši i srcu a ne po umjetničkim slikama i vjetrenim pričama!

Savjet peti,
ako vam se ovo dopada i znate da je „Bosna“ domaćin/lider vaše bosanske nacije, šaljite dalje ovu poruku! Neka svi znaju da nismo ni bez domaćina, ni bez lidera, ni bez matice, ni bez kapetana, ni bez milosti Allaha Svevišnjeg, koji voli Bosnu zato što se u njoj čuje ezan i donosi salavat na Poslanika Muhammada Alejhisselam! Amin!