‘MOJA ADRESA: SREBRENICA’: STRAHUJEMO DA IZBORNI MATERIJAL IZVAN BIH NEĆE STIĆI NA VRIJEME
Autor: Hayat
Objavljeno: 21. Oct 2020. 23:10:24


Kako u javnosti postoji ogromna bojazan hoće li na vrijeme izborni materijal stići iz prekookeanskih zemalja zbog pandemije koronavirusa i vrlo otežanog aviosaobraćaja, iz izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” traže “kao naše pravo da nas Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijesti o tome uz prethodno mišljenje Pošte Bosne i Hercegovine”.

Naši pokušaji da saznamo hoće li izborni materijal stići na vrijeme uglavnom završe ignoriranjem od strane odgovornih institucija. Smatramo da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) do sada morala imati odgovor od strane BH Pošte koliko je potrebno vremena da izborni materijal ode i vrati se po kontinentima i državama gdje naši građani žive, a koji su se prijavili da glasaju putem pošte.

Pozivamo ih još jednom da nam u što kraćem vremenskom roku dostave odgovor jer na to imamo pravo kako bi izborni proces za svakog građanina BiH bio uspješan i kako bismo sačuvali potpuni integritet izbornog procesa – stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik izbornog štaba Sadik Ahmetović.

Mi iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” tražimo samo da institucije BiH ne smiju ignorirati naše pravo da znamo kako bismo obavijestili naše građane izvan BiH i kako bismo mogli poduzeti korake prema institucijama da osiguraju razuman rok za pristizanje pošiljki ili neki drugi način koji bi omogućio da svaki glasa naših građana izvan BiH bude u zbiru glasova u skladu sa zakonom i obavezama koje se moraju i trebaju ispoštovati, prenosi Faktor.ba.
Još jednom pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH i bh. pošte da nam odgovore javno, ima li ili nema dovoljno vremena po sadašnjem pravilniku CIK-a da izborni materijal na vrijeme dođe u Bosnu i Hercegovinu iz svih zemalja u koje je upućen – poručuju iz izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica”.