OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVSKOG NARATIVA O UGROŽENOSTI SRBA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 28. Sep 2020. 14:09:19
I hoće “gigant" iz Laktaša i nas i međunarodnu zajednicu da uplaši kako ni jednim ni drugim ne bi palo na pamet da primjene presude ESLJP-va


DR. MUSTAFA CERIĆ: Nakon provedene pravne analize pojma "konstitutivnosti naroda" naše vlasti bi mogle, pored ukazivanja na sva teška kršenja međunarodnog humanitarnog i međunarodnog prava judskih prava koja su počinile Hrvatska i Srbija pod izgovorom zaštite konstitutivnosti Hrvata i Srba, početi tražiti od EU da Hrvatska vrati konstitutivnost Srbima i prizna je Bošnjacima, te da Srbija prizna konstitutivnost Hrvatima, Albancima, Crnogorcima i Bošnjacima te da u svoje ustave ugrade iste mehanizme zaštite nacionalnih interesa kakvi postoje u Ustavu Bosne i Hercegovine. Biće pravo zadovoljstvo slušati vratolomije njihovih pravničkih timova kad budu objašnjavali zašto konstitutivnost može u Bosni a ne može u te dvije zemlje.
I
Milorad Dodik smatra da Sarajevo ne bi ništa učinilo kada bi se dogodio raspad Bosne, a svoj rezon iznio je na sljedeći način:

"Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Dejtona te povlačimo potez o izlasku iz Bosne i Hercegovine. Izetbegović ode u Predsjedništvo, tamo nema mene i ne može angažirati vojsku ni protiv Banje Luke ili Mostara. Ako bi se vojska uporabila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banju Luku. Federalna policija ne može prijeći entitetsku granicu, niti iz jedne županije u drugu...", rekao je Dodik između ostalog."

II
Srbija i Hrvatska konstitutivnost posmatraju tako da im ona daje "pravo" na teritorije gdje su već, ili gdje namjeravaju postati većina, pa onda sa nje protjeraju i pobiju ostale narode ma koliko i oni bili isto tako konstitutivni, te da ondje gdje u drugim državama nisu većina taj pojam koriste za blokadu institucija na državnom nivou. Dogovor u Karađorđevu je značio manipulativno provođenje u praksi tog namjerno nakaradno shvaćenog pojma pa danas Vučić ne odobrava učešće predstavnika srpske zajednice u godišnjici “Oluje” jer to znači uspostavljanje procesa pomirenja u Hrvatskoj tokom kojeg bi se od samih hrvatskih Srba preispitala odgovornost Beogada za žrtve koje su upravo oni položili na oltar "konstitutivnosti". Nakon provedene pravne analize pojma "konstitutivnosti naroda" naše vlasti bi mogle, pored ukazivanja na sva teška kršenja međunarodnog humanitarnog i međunarodnog prava judskih prava koja su počinile Hrvatska i Srbija pod izgovorom zaštite konstitutivnosti Hrvata i Srba, početi tražiti od EU da Hrvatska vrati konstitutivnost Srbima i prizna je Bošnjacima, te da Srbija prizna konstitutivnost Hrvatima, Albancima, Crnogorcima i Bošnjacima te da u svoje ustave ugrade iste mehanizme zaštite nacionalnih interesa kakvi postoje u Ustavu Bosne i Hercegovine. Biće pravo zadovoljstvo slušati vratolomije njihovih pravničkih timova kad budu objašnjavali zašto konstitutivnost može u Bosni a ne može u te dvije zemlje.

III
"Ruski nacionalizam je srpskom dao nadu u povijesni revanš i privid da srpski velikodržavni projekt nije mrtav te da je moguć i ostvariv - kaže Bešlin. On smatra kako ekonomska kriza iz 2008., Brexit, agresivno postupanje Rusije, pobjeda Trumpa i desničarski populizam u EU, naslonjen na rusku medijsku mašineriju “botovske” propagande stvara iluziju srpskim nacionalističkim političkim i intelektualnim elitama da je ponovno otvaranje srpskog pitanja moguće i realno. Otuda jedna nova homogenizacija, agresivno nastupanje prema regiji, odbacivanje bilo kakve odgovornosti za ratove i zločine iz 90-ih, oživljavanje miloševićevskog narativa o ugroženosti Srba svuda u susjedstvu, sve to je vodilo porastu nacionalizma i porazu ideje pomirenja, dobrosusjedstva i suočavanja s mračnim 90-im, ističe Bešlin."

..."Svi ovi potezi zapravo su pokušaj revizije i promjene narativa o “srpskim” ‘90-ima, ili kako kaže povjesničar Srđan Milošević, riječ je o kontinuiranoj pripremi za neki budući pothvat dovođenja u pitanje čitave postjugoslavenske konstelacije, jer se u Srbiji poraz velikodržavnih ambicija doživljava kao malerozna, nepravedna i u suštini nenormalna improvizacija povijesti. A to je siguran put u novu propast, zaključuje Milošević."

IV
I hoće “gigant" iz Laktaša i nas i međunarodnu zajednicu da uplaši kako ni jednim ni drugim ne bi palo na pamet da primjene presude ESLJP-va. Ohrabrilo ih je što su u CG uspjeli srušiti staru vlast na temelju mobilizacije protiv Zakona o vjerskim zajednicama a koji je prošao provjeru Venecijanske komisije Vijeće Evrope. Ne treba popustiti ovim fašistima jer oni svejedno nemaju namjeru da se zaustave dok do kraja ne pokušaju ostvariti svoj cilj, nezavisna RS u sastavu Srpskog svijeta tj., Velike Srbije.