IZ TUŽILAŠTVA POTVRDILI DA U RADU IMAJU PREDMET KOJI SE ODNOSI NA RADOVANA VIŠKOVIĆA
Autor: BIRN
Objavljeno: 21. Sep 2020. 18:09:26


Odjel za ratne zločine u radu ima predmet koji obuhvata više osoba među kojima je i Radovan Višković, sadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić, ne navodeći više detalja o predmetu niti kada je on formiran.

Svjedočeći na suđenju za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici protiv Miodraga Josipovića i ostalih, zaštićeni svjedok Tužilaštva M-16 je u junu 2017. godine izjavio kako mu je tokom 1996. godine Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovne grobnice u Milićima.

Tužilaštvo BiH nije ranije odgovorilo na upit BIRN-a BiH iz maja 2020. godine o tome da li je u nekom od predmeta radilo na provjeri navoda svjedoka.

Višković još uvijek nije zvanično komentarisao navode zaštićenog svjedoka niti je u maju 2020. godine odgovorio na pozive i poruke novinara BIRN-a BiH.

Zaštićeni svjedok je pojasnio da je Višković o kome govori tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske (RS), dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima ne navodeći druge detalje o identitetu osobe o kojoj govori.

“Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve obezbjeđivati civilna policija”, kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

On je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi da su učestvovali u počinjenju genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice tako što su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Zaštićeni svjedok je tada izjavio da je 12. jula 1995. čuo za pad Srebrenice. Nakon toga, kako je rekao, iz Milića je otišao u Novu Kasabu, u posjetu sestri.

“Na stadionu u Novoj Kasabi vidio sam muslimanske zarobljenike. Stalno su pristizali, a policija ih je na megafon pozivala da se predaju. Bilo ih je oko 1.000 muškaraca”, kazao je svjedok.

On je potvrdio da je tu vidio Radomira Pantića kako razgovara s Viškovićem.

“Višković je tražio kamione, autobuse i bagere da zarobljenike deportuje sa stadiona. Potrpali su ih u kamione, autobuse i odvezli prema Milićima i Konjević-Polju. Kasnije sam čuo da su pobijeni u rudniku boksita”, rekao je svjedok.

Pokušavajući osporiti kredibilitet svjedoka, Pantićev advokat Radivoje Lazarević predočio mu je nalaze sa dijagnozama psihijatara i psihologa. Svjedok M-16 je kazao da taj nalaz nikada nije vidio, dodavši da je, kao invalid rada, bio na komisiji za procjenu radne sposobnosti.

Aleksandar Lazarević, advokat optuženog Vasića, tokom unakrsnog ispitivanja pitao je svjedoka da li je ranije od Tužilaštva BiH tražio bilo kakvu korist za svjedočenje. Svjedok je negativno odgovorio.

Suđenje u ovom predmetu traje od 2015. godine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je za novinsku agenciju SRNA kako smatra da su navodi protiv Viškovića namjera da se diskredituje još jedan funkcioner Republike Srpske.

“Nažalost, nagledali smo se svega i svačega u okviru i međunarodnog sudovanja i onog na nivou BiH, tako da vidimo i nevino osuđene, ali i ratne zločince koji se šepure po BiH, a nijedan sud niti je htio, niti se usudio da ih osudi jer se to nije uklapalo u osmišljenu političku konstrukciju”, kazala je Cvijanović optužujući svjedoka za lažno svjedočenje.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS), također je, govoreći za RTRS, optužio zaštićenog svjedoka za lažno svjedočenje.

“Nažalost, takvi i slični ljudi su uticali da danas časni i pošteni Srbi odgovaraju i leže u zatvorima za ratne zločine”, rekao je Kojić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je danas Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su također pozvali Tužilaštvo da provede istragu, objavio je portal detektor.ba..