MOSTARCI MOJI DRAGI, PREUZMITE SUDBINU U SVOJE RUKE!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. Sep 2020. 17:09:32

Piše: Mr. Milan JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, Bosanski Srbin! Građanima Mostara, ovoga razrušenog i uništavanog grada sa sospstvenom građanskom patnjom, nije potrebno bilo koje ili čije filozofiranje, jer smo skoro svi i neposredno na svojoj koži osjetili pojedine tegobe i loše stvari, te moramo znati i umjeti kome pokloniti i svoj glas, za bolju nam zajedničku budućnost i naših mlađih generacija.


Srebrenica je planetarna tragedija i najveća mrlja na obrazima čovječanstva.
Izvršen je genocid, koji se ne može ignorisati, te spomen i sjećanja na ovu tragediju i brojne nevine žrtve je neminovan i nužan, bez ikakvih drugih komentara i riječi opravdanja.
Prepustiti istini istorije za sadašnje i sve buduće generacije, da znaju i pamte, da se više nikada i nigdje nešto slično ponovi.
Međutim, Mostar i Vukovar su isto tako očit primjer i slika suludih agresorskih dešavanja, sa istoka i zapada, veliko srpskih i hrvatskih nacionalistićkih, ustaško- četničkih, fašisoidnih zlodjela u smislu djelomičnog genocida i užasnog urbicida.
Otuda je u Mostaru i ostala slična mrlja stradanja nevinih Bošnjaka i Hrvata, Mostaraca i stratište Uborak, koje će biti vječiti spomenik žrtvama i opomena divljačkog agresorskog nakana srpskih nacionalista, za uništenjem drugoga naroda i urušavanja gradskih materijalnih dobara.
U Mostaru nema više ni znanih gradskih objekata, poput Razvitka, Name i Zeme, hotela Neretve i Ruže i svih mostova koji subili urušeni, zajedno sa simbolom grada Mostara i svjetske građevinske arhitekture, Staroga mosta.
Ostala je modra rijeka Neretva bez svojih mostova kao simbola vjekovnog zajedništva i međusobnog spajanja ljudi sa obje njene strane, duž toka ka jugu i Jadranskom moru.
Upravo i danas, u ova teška vremena sa pratećom koronom kao nevidljivim neprijateljem, vodi se i neshvatljiva polemika na temu priprema za naredne izbore u gradu za Gradsko vijeće.
Mnogi građani Mostara i neke njihove stranačke vođe, ne shvataju, prve se lucidni ili su obmanuti svojim interesima i ličnim pozicijama, tražeći opravdanja za neshvatljivo rasturanje zajedništva probosansko- hercegovačkih i patriotskih snaga, kako bi njihov zajednički i jedinstveni pristup izborima unaprijed, urodio plodom i pozitivnim rezultatima?
„Koalicija za naš Mostar“, sa jedinstvenom listom kandidata, je nužna i neminovna, bez i trunke opravdanja bilo kome, a posebno za građane koji vole ovaj grad i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Današnja pozicija i status grada, kao i za protekle godine, u posljednjih 12 godina, svima nam je poznata i nije nam nužno u svemu ovome tražiti bilo kakvih opravdanja da li se uhvatiti u zajedničko kolo ove Koalicije.
Ona nam, upravo i sa svojim (njih 20) usvojenih principa za Platiformu zajedničkog djelovanja i jedinstvenog nastupa sa svojom listom kandidata na izborima 20 decembra ove godine , nagovještava pozitivne promjene i bolju budućnost.
Smješno je i žalosno da pojedinci istupaju u svojim intervjuima, sa sljedećom tvrdnjom ;
- „Prevršili su sve mjere, (da li ovi iz Koalicije!) jer kažu da je Mostar hercegovačka Srebrenica. Uz uvažavanje žrtava, moram reći da to nije tačno. Pozivam da se i boračke organizacije oglase povodom ove sporne izjave, pa i komandante iz te koalicije. Mene to vrijeđa, jer se sve radi s ciljem zastrašivanja građana, smatra Drljević i dodaje da je Koalicija za Mostar 2020 - koalicija sa HDZ-om, kojoj je cilj “da operu sav ovaj kriminal koji su provodili zadnjih 12 godina”. /citat u Oslobođenju/
Dakle, odakle sada dolazi bilo kakvo zastrašivanje građana, siguran sam iz redova Koalicije nikako i nikada, a da će ova ista Koalicija biti za HDZ, iluzorne i smiješne tvrdnje, demagoške floskule i spinovi opravdanja za sopstvene postupke nekih od stranaka i njihovih članova.
Činjenice govore, da je redovno u proteklom periodu SDA i HDZ, neposredno se sastajali i donosili mjere i riješenja za Mostar, što se od strane mnogih građana i stranaka pojavilo kao opravdanje zašto ne žele u Koaliciju sa strankom SDA.
Međutim, uvažavajući principe koji su zajednički i donešeni i usvojeni, trebamo se nadati da takvog neposrednog dogovora sa HDZ-om neće i ne može biti, bez učešća svih predstavnika stranaka koje su potpisale ovaj međusobni sporazum, kao Platiformu i zajedničkog djelovanja.
Dakle, sudbina grada Mostara i njegovih građana u narednom periodu, nikako se neće niti može riješavati u neposrednom dogovoru SDA- HDZ, bez učešća i svih Koalicionih partnera u gradu Mostaru i predstavnika svih naroda, putem Gradskoga vijeća.
Radi sopstvenih interesa i ličnoga „ ega“, animoziteta i netrpeljivosti sa bilom kime iz sadašnjosti i prošlosti prohujalih događanja, ne treba tražiti bilo kakva opravdanja za svoj nepristanak, bilo lični ili stranački, da se ne prikljućimo ovoj Koaliciji za naš Mostar.
Sve je dakle, na ličnoj i dobrovoljnoj osnovi, na jedan demokratski i civilizovani način, što bi govorili naši stari „Bujrum, pa ko hoće“ ali i ako neće neka se povuče po strani bez ikakvih opravdanja i ponajmanje vrijeđanja i neprincipijelnih ostrašćenih konstatacija u potrazi za lični alibi.
Sačekati će mo i rezultate ovih izbora, pa će mo realno i istinito sagledavati i rezultate naših razmišljanja i neposrednog djelovanja ili indolentnog ponašanja.
Građanima Mostara, ovoga razrušenog i uništavanog grada sa sospstvenom građanskom patnjom, nije potrebno bilo koje ili čije filozofiranje, jer smo skoro svi i neposredno na svojoj koži osjetili pojedine tegobe i loše stvari, te moramo znati i umjeti kome pokloniti i svoj glas, za bolju nam zajedničku budućnost i naših mlađih generacija.
Naša poštovana dijaspora, koju sam inače veoma dobro i upoznao prilikom posjete Skandinavskim državama, Kanadi, Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, Nizozemskoj i inim sredinama, imaće prilike i neposredni i putem informativnih mreža pouzdano saznati da je njihov glas za jedinstvenu Koaliciju za naš Mostar, slično i prvim izborima 1996. godine, jedini i pouzdani spas za budućnost grada Mostara i njegovog odnosa i prema njima i njihovim ljudskim pravima u njemu.
Bez ikakvog straha ili zastrašivanja, nalazeći se u ovome vijeku,građani Mostara će dobro i pouzdano razmisliti „kojem carstvu da se priklone“, kako bi bili spokojni ili pokojni.
Nacionalista, diktatora i rušitelja i sistema i ljudskih vrijednosti, još je uvijek dosta oko nas, zato budimo i svjesni i obazrivi.