U povodu najave preseljenja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim
ŽENE U CRNOM: VUČIĆ NASTAVLJA POLITIKU SATIRANJA SLABIJIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 05. Sep 2020. 12:09:50


Organizacija Žene u crnom osudile su sporazum koji je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji predviđa preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

“14. maja 2018. u okupiranom Jerusalimu proslavljano je otvaranje ambasade SAD, u isto vrijeme u Gazi je u eskalaciji izraelskog državnog terora ubijeno 60, a ranjeno preko 2000 ljudi.

Tog dana u Beogradu smo protestovali protiv okupacije Palestine i izrazili svoju solidarnost sa građanima i građankama Palestine.

Premještanje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim i priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela predstavlja dio "udruženog zločinačkog poduhvata" aktuelnih vlasti SAD i Izraela koji za cilj ima uništavanje svake mogućnosti da Palestinci i Palestinke na svojoj zemlji budu slobodni.

Vlasti Srbije nisu propustile da daju svoj skromni doprinos ovom procesu, te su se jučerašnjim sporazumom obavezale da premjeste ambasadu Srbije u Jerusalim.

Aleksandar Vučić, potpisnik ovog sporazuma, još jednom je pokazao svoju osobinu da se dodvorava moćnima, a satire i ponižava slabije.

Pamtimo njegovo uživanje u pogledu na opkoljeno Sarajevo, pamtimo kako je u danima kada se dešavao genocid u Srebrenici, pozivao na ubistvo "100 Muslimana za jednog Srbina".

Pamtimo i sve napade njegovih zvaničnih i nezvaničnih batinaša posljednjih godina. Sa druge strane vidimo i njegovu poniznost prema njegovim "investitorima" i poslovnim partnerima, svakome ko je moćan i ima novca, kojima na raspolaganje stavlja živote, vodu, čist vazduh i budućnost građana i građanki Srbije.

Otuda ne čudi što se Vučić stavio na stranu trenutno najvećeg neokolonističkog i eksplotatorskog projekta - izraelske okupacije Palestine.

Borimo se za svijet u kome će Palestina biti slobodna, za svijet bez Vučića, Trampa i Netanjahu”, navedeno je u reakciji.