Izbori u Crnoj Gori: Preliminarni rezultati
DPS-U 30 MANDATA, ZA BUDUĆNOST CRNE GORE 27, MIR JE NAŠA NACIJA 10, CRNO NA BIJELO ČETIRI…
Autor: B.net
Objavljeno: 31. Aug 2020. 00:08:49


Tri opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”, koje su najavile saradnju nakon parlamentarnih izbora imaće najmanje 41 mandat. To su pokazali preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani danas u Crnoj Gori. Rezultati pokazuju da partija “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” ima 30 mandata, “Za budućnost Crne Gore” 27 mandata. “Mir je naša nacija“ ima osvojila je 10 mandata, “Crno na bijelo” četiri mandata, SD i Bošnjačka stranka tri mandata, SDP dva mandata, a “Albanska lista – Genci Nimanbegu, Nik Đeljošaj“ i “Albanska koalicija “Jednoglasno” su osvojili po jedan mandat, objavio je cdm.me.

DPS najjača stranka, borba za većinu još traje

Iz izbornog štaba DPS-a nakon izbora u Crnoj Gori oglasio se lider te stranke Milo Đukanović.
DPS je osvojila oko 145. 000 glasova odnosno 30 mandata.

"Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori i na ovim izborima, kako u pogledu osvojenih glasova tako i u pogledu mandata. Još uvijek pristižu glasovi, ali je u ovom trenutku je jasno da zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima za sada imamo 40 mandata. Borba za većinu u crnogorskom parlamentu još uvijek traje. Sačekaćemo sve rezultate i konačne rezultate DIK-a", kazao je on i dodao:

"Ovo je prilika da zahvalim biračima za atmosferu tokom današenjeg dana koji govori o kvalitetu politike koju vodimo. Ta politika je dovela do visokog nivoa političke kulture i tolerancije, bez obzira na to što su iz domaćih i regionalnih krugova priželjkivali nemire. Koristim priliku da čestitam ukupnoj javnosti i svim učesnicima izbora na rezultatu. Mnogi politički subjekti su ostvarili rezultat koji je vrijedan poštovanja, a to je nešto što DPS uvijek pozdravlja i poštuje", kazao je Đukanović.

Mnogi su se dodaje pitali da li je DPS u stanju da prizna rezultat koji nije nešto što očekuju.

"Evo to upravo sada iskazujemo. Sačekaćemo finalno prebrojavanje glasova i da vidimo kojoj od dvije strane pripada taj presudni 41. mandat i ono što bude predstavljalo slobodnu volju građana je za DPS zakon koji ćemo bezuslovno poštovati", kazao je on.

Opozicija vratila Budvu, Andrijevicu, Kotor...

U Budvi Carević osvojio skoro pola glasova, DPS vjerovatno izgubio i Tivat, Kotor i Andrijevicu, zadržao Gusinje

Demokratska partija socijalista deklasirana je Budvi, a ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora u toj opštini - koalicija je okupljena oko Demokratskog fronta - preliminarni podaci Centra za monitorimg (CeMi) pokazuju da su osvojili 40,2 odsto glasova.

To je rezultat nakon obrađenih 44,4 odsto glasačkih listića.

Prema istom uzorku, DPS je osvojio 31,2 a Demokrate 18,6 odsto glasova. Građanskom pokretu URA povjerenje je poklonilo 3,5 a SDP-u 3,4 odsto građana sa biračkim pravom.

“Vijestima” je sinoć oko ponoći, iz štaba Demokrata nezvanično saopšteno da će u novom sazivu lokalnog parlamenta koalicija DF-a imati 14, Demokrate šest, DPS 11 i URA i SDP po odbornika...

“Uspjeli smo da oslobodimo Budvu i Crnu Goru... Možemo slobodno reći da smo razbili DPS. Kad je režim napao crkvu, znali smo da ćemo pobjediti”, rekao je sinoć nosilac liste Za bolju Budvu Marko Bato Carević.

Tivat

Demokratska partija socijalista, po svemu sudeći, izgubila je vlast u Tivtu nakon 24 godine. Prema nezvaničnim informacijama, Građanska lista Narod pobjeđuje, na tim izborima osvojila je 3.514 glasova, dok je DPS ostvario rezultat od 3.012 glasova.

Izborni štabovi stranaka, iako sinoć niko nije imao kompletne rezultate sa biračkih mjesta, baratali su podacima da će u novom sazivu Skupštine opštine Tivat - 14 mandata imati “Narod pobjeđuje”, DPS 12, SD i Bokeški Forum po dva, a HGI i SDP po jedan.

To znači da će o novoj većini u tivatskom parlamentu presudan biti glas odbornika SDP-a.

Dosadašnji trend pokazuje da je DPS izgubio rejting na skoro svim do sada obrađenim biračkim mjestima.

Kotor

Kotorske Demokrate tvrde da je opozicija ponovo preuzela vlast i u tom gradu - na 100 odsto obrađenog uzorka, tvrde iz te stranke, DPS ima 11 mandata, Demokrate 9, DF, osam, a URA, Socijalisti, Liberalna partija, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija po jedan mandat.

Podaci CEMI-ja, na obrađenih 41 odsto glasova, pokazuju da je za DPS glasalo 33,9 odsto birača, za Demokrate 23,4, a za koaliciju okupljenu oko DF-a 16,8 odsto glasova...

Andrijevica

Poslije devet godina DPS je izgubio vlast u Andrijevici, saopšteno je Vijestima. U Opštinskoj izbornoj komisiji potvrdili su da je koalicija Za budućnost Crne Gore osvojila 13, a Mir je naša nacija (Demokrate) tri odbornička mandata, što je je za mandat više od DPS koji ima 15 odbornickih mjesta.

Rečeno je da je preostalo da se prebroji još jedno manje biračko mjesto, ali da se taj rezultat ne dovodi u pitanje.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, poraz je priznao i dosadašnji predsjednik opštine Srđan Masović (DPS).

Gusinje

Na lokalnim izborima u Gusinju, lista DPS-a osvojila je najviše glasova, ali će morati da formira koaliciju sa manjim partnerima.

Prema podacima Televizije Vijesti, DPS je osvojio 776 glasova, Socijaldemokrate oko 500, Albanska koalicja 469, a Bošnjačka stranka 242 glasa.

Prema istim podacima, opozicione SDP i SNP uzele su po mandat. Rezultati CEMI-ja, na 30 odsto obrađenih podataka, govore da je za DPS glasalo 48 odsto građana, za SD 28,4 i Bošnjačku stranku 13,3 odsto birača iz te opštine... objavile su Vijesti.ba.