ZVIZDIĆ: SRBI NEMAJU DVIJE DRŽAVE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 27. Aug 2020. 14:08:11
DENIS ZVIZDIĆ: Nisu Srbi izgubili Sarajevo, nego je propao plan jedne velikosrpske zločinačke politike, na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. I oni koji su bili njihove pristalice su u stvari izgubili svoje gradove. Za sve druge građane, patriote i oni koji vole BiH - a vidjeli smo prije nekoliko dana anketu da je 66 posto građana RS-a ponosno što su državljani BiH - BiH je njihova država. Kad to bude shvatilo i rukovodstvo Srbije, onda će ti odnosi biti bazirani na međusobnom poštivanju, razumijevanju i pomoći na ostvarenju našeg glavnog cilja a to su evropske integracije.


Svi moraju shvatiti da Srbi nemaju dvije države na Balkanu. Građani Srbije imaju svoju državu, to je Srbija, bosanski Srbi imaju svoju državu koja se zove BiH. Ona je dovoljno široka za sve.

Poručio je ovo dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Politika koju je u Beogradu na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem demonstrirao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je, smatra Zvizdić, već viđena, neproduktivna predizborna priča s ciljem dizanja međunacionalnih tenzija u BiH i davanja "vještačkog disanja" rukovodstvu Srbije pred predstojeći sastanak u Washingtonu.

- BiH je međunarodno priznata, suverena i samostalna država koju su priznale i SAD, tako da RS i uopće BiH neće biti na dnevnom redu predstojećeg sastanka rukovodstava Srbije i Kosova u Washingtonu. Problem RS-a očito da ostaje samo u glavama rukovodstva iz RS-a, - kaže Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Dodik povlačenjem paralele između RS-a i Kosova samo nanosi štetu srbijanskom predsjedniku, prenose Vijesti.ba.

- Njegova namjera je da ponovo stavi u fokus ili da održava fikciju da RS ima državotvorne kapacitete. RS nije država, ona je samo teritorijalna jedinica unutar suverene i samostalne BiH. Mislim da ovdje pravi veliku štetu Vučiću zato što RS sigurno neće biti na agendi sastanka u Washingtonu, - potcrtava Zvizdić.

Od rukovodstva Srbije smo, kako je naveo, čuli iste floskule kako poštuju BiH, a vole RS.

- Kada mi takvo nešto kažemo, onda dobijemo salvu uvreda od medija i rukovodstva Republike Srbije. Ja isto mogu reći da poštujem suverenitet i integritet Srbije, ali da najviše volim Sandžak, - konstatuje Zvizdić.

S druge strane, nastavlja, čuli smo od Dodika ono što u stvari i jeste suštinski cilj njegove posjete - "ponovno dizanje tenzija pred predstojeće izbore u BiH i definiranje njega kao zaštitnika nacionalnih interesa Srba u BiH". Pri tome je, potcrtava Zvizdić, iznesena čitava lepeza netačnih informacija.

- On govori o gradovima u kojima su Srbi bili većina, ne pominjući, recimo, Foču, Višegrad ili Srebrenicu, u kojima su Bošnjaci bili većina. Govori o centralizaciji i unitarizaciji. Jedini centralizirani dio BiH je u stvari RS, u kojoj se provodi sistemska diskriminacija Bošnjaka i Hrvata, - napominje Zvizdić.

Po popisima iz 1991. ili 2013., dodaje, u organima RS-a bi trebalo raditi 1.550 Bošnjaka i 550 Hrvata. A u ovome trenutku radi ih manje od 300.

- Dakle, ne govori se istina i pokušava se kroz jednu medijsku kampanju, kroz spinovanje i zamagljivanje istine i držanje prije svega građana Srbije i RS-a u medijskom mraku, ispinovati situacija da će RS biti na dnevnom redu bitnog međunarodnog sastanka. To se neće desiti, - uvjeren je Zvizdić.

Na pitanje voditeljice vjeruje li zvaničnim izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako poštuje BiH, Dejtonski sporazum, da podržava RS u okviru BiH, da želi istinske dobrosusjedske odnose sa BiH..., Zvizdić je odgovorio:

- Ne u potpunosti, obzirom da na samo na metar od njega na press konferenciji gospodin Dodik negira državnost BiH, često govori o otcjepljenju RS-a i minimizira državne institucije BiH".

Zvizdić je mišljenja da su institucije Srbije i predsjednik te zemlje u posljednjih 5-6 godina u posjete Srbiji trebali zvati relevantne izabrane predstavnike ministarstava, vlade i državnih institucija BiH, kao što je i red da se posjete razmjenjuju na najvećem državnom nivou.

- Prema tome, jasno je da Srbija mora poštovati suverenitet i integritet BiH, mora se prestati miješati u unutrašnje poslove BiH, i konačno - svi moraju shvatiti da Srbi nemaju dvije države na Balkanu - građani Srbije imaju svoju državu, to je Srbija, bosanski Srbi imaju svoju državu koja se zove BiH. Ona je dovoljno široka za sve, - ističe Zvizdić.

Naglašava kako su svi gradovi u BiH otvoreni i za Bošnjake, i za Srbe, i za Hrvate, i za sve druge građane.

Neistinitom je okarakterisao izjavu Dodika da su Srbi izgubili Sarajevo, prenose Vijesti.ba.

- Nisu Srbi izgubili Sarajevo, nego je propao plan jedne velikosrpske zločinačke politike, na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. I oni koji su bili njihove pristalice su u stvari izgubili svoje gradove. Za sve druge građane, patriote i oni koji vole BiH - a vidjeli smo prije nekoliko dana anketu da je 66 posto građana RS-a ponosno što su državljani BiH - BiH je njihova država. Kad to bude shvatilo i rukovodstvo Srbije, onda će ti odnosi biti bazirani na međusobnom poštivanju, razumijevanju i pomoći na ostvarenju našeg glavnog cilja a to su evropske integracije, - zaključio je Zvizdić.