THACI U HAAGU
Autor: NAP
Objavljeno: 14. Jul 2020. 15:07:43


Predsjednik Kosova Hashim Thaci doputovao je u ponedjeljak u Den Haag kako bi se tamo sastao s tužiteljem za ratne zločine koji je protiv njega u junu podnio prijedlog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Prije nego je ušao u sjedište Ureda posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu, osnovanog kako bi istražio navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine tokom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića, Thaci je izjavio kako se zalaže za "istinu, pomirenje i mir".

Tužitelj SPO smatra Thacija odgovornim za ubistva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u ratne zločine. Uz Thacija, haaški SPO sumnjiči i Kadrija Veselija koji je bio komandantom protuobavještajne službe OVK u vrijeme rata na Kosovu, a sada je jedan od lidera kosovske opozicije.

Uz druge osumnjičenike SPO ih smatra odgovornim za ubistva gotovo stotinu osoba, među kojima je bilo kosovskih Albanca, Srba, Roma i osoba drugih nacionalnosti, kao i političkih protivnika.

Ukoliko bi optužnica u ovom slučaju bila potvrđena, Thaciju bi sudilo Posebno sudsko vijeće i to po zakonima Kosova.

To je vijeće kojega čine međunarodni suci izmješteno u Den Haag, što je uz ostalo opravdano potrebom zaštite svjedoka.