Poziv svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama
BANA: SPRIJEČITI SRAMNO NEGIRANJE GENOCIDA; NAMETNUTI ZAKON ZABRANE NEGIRANJA GENOCIDA U BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 11. Jul 2020. 18:07:39


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija povodom 25. godišnjice srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, izražava duboko žaljenje za sve žrtve genocida u Srebrenici, ujedno upućuje i izražava duboku kolektivnu bol svim porodicama i preživjelim potomcima žrtava u vremenu srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu, čiji su članovi porodice mučeni, zlostavljani i na kraju svirepo ubijeni u planiranom, organizovanom i izvršenom genicidu u “UN-ovoj zaštićenoj zoni enklava Srebranica i Žepa”, ali i širom BiH.

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, najstrožije osuđuje negiranje genocida, pravosnažne presude od strane internacionalnih sudova u Haagu, kao najkompetentnije i najrelevantnije sudske instatnce ikada uspostavljene u povijesti ljudske civilizacije. Sudskim presudama je jasno utvrđeno da je genocid nad nevinim bošnjačkim civilima, uz odluke velikosrpskog političkog i vojnog rukovodstva, počinila vojska i policija tzv. rs, potpomognuti tadašnjim režimom iz Beograda.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija podržava inicijativu “Klub 100 plus” kroz peticiju 8372, čime zahtjevaju od Visokog predstavnika Valentina Inzka, da iskoristi Bonske ovlasti i bez odlaganja nametne Zakon o zabrani negiranja genicida u Bosni i Hercegovini. Ukoliko to ne uradi, smatrat će se jednim od saučesnika negiranja genocida u Srebrenici.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva na kolektivno pamćenje da se nikad ne zaboravi i nikad nikom ne dogodi genocid.