I NA KOSOVU SE OBELEŽAVA 25 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 11. Jul 2020. 15:07:51


Civilni sektor na Kosovu danas organizuje obeležavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, a kosovski zvaničnici su poslali poruke podrške bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Kosova Avdullah Hoti je izjavio da se genocid u Srebrenici nikada ne može zaboraviti te je u ime Vlade Kosova i u znak počasti žrtavama zatražio da se na celom Kosovu u 13 sati održi minut tišine. Tom pozivu su se odazvali i prisutni građani u Bošnjačkom kulturno-informativnom centru u Prištini, gde je uživo prenošena komemorativna sednica iz Potočara.

Bošnjački kulturno-informativni centar, zajedno s Fondom za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativom mladih za ljudska prava organizovao je obeležavanje 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Tarik Musić, menadžer Bošnjačkog kulturno-informativnog centra u izjavi za AA kaže da će u 15 sati biti održana i videokonferencija u kojoj će učestvovati akademik Ferid Muhić, a vodiće je Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo.

"Te dve organizacije i mi hteli smo da organizujemo tri različita događaja pa smo se okupili svi zajedno na jednom mestu da se što bolje to proprati. Dobili smo i materijale iz SENSE Centra sa sedištem u Puli, s njima sarađujemo, a oni organizuju s više od 15 nevladinih organizacija na čitavom Balkanu", kaže Musić.

Musić ističe da Albanci suosećaju s bolom bošnjačkog naroda.

"Pred 20 godina i ovdje je bilo dosta masakara i žrtava i to svi dobro znamo, tako da imamo tu neku zajedničku istoriju od zajedničkog režima koju smo preživeli", kaže Musić.

Među prisutnima je bio i Dženan Bačevac, stanovnik Prištine. On ističe da se na Kosovu mnogo zna o genocidu u Srebrenici.

"Danas je 25 godina od genocida u Srebrenici. Prije deset godina ja sam bio u Srebrenici, u Potočarima, s ocem i rođacima iz Novog Pazara i uspomene su itekako sveže. Mislim da taj dan nikad neću zaboraviti", kaže Bačevac.

Fond za humanitarno pravo na Kosovu, Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu i Bošnjački kulturno-informativni centar u Prištini pridružili su se SENSE Centru za tranzicijsku pravdu i organizacijama civilnog sektora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u kampanji obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Cilj kampanje je prevencija sistematskog negiranja ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i sećanje na žrtve genocida Srebrenice.