75 godina od pobjede nad fašizmom
9.MAJ - DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM; DAN EVROPE; DAN „ZLATNIH LJILJANA” ARBIH
Autor: B.net
Objavljeno: 09. May 2020. 03:05:36


- 9.MAJ - DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVJETSKOM RATU: Tačno prije 75 godina, na dan, 9. maja 1945. godine u Berlinu, Njemačka je potpisala kapitulaciju, čime je zvanično slomljena nacistička ideologija koja je u Drugom svjetskom ratu odnijela milione ljudskih žrtava.
1940-tih, Bošnjaci u BiH i Sandžaku, potpuno nezaštićeni i nespremni za rat, kolektivno su bili na meti nacističko-fašističkih trupa kao i velikonacionalističkih politika Srbije i Hrvatske, odnosno njihovih zločinačkih četničkih i ustaških vojski, koji su bili u kolaboraciji sa nacistima i fašistima. I tada su bile jasne namjere o proširenju dviju država, Srbije i Hrvatske, na račun teritorije Bosne i Hercegovine. Taj plan nisu mogli ostvariti bez masovnih ratnih zločina nad Bošnjacima i djelimičnog ili potpunog uništenja i istrebljenja sa svoje zemlje. Svih godina rata 1941 – 45., Bošnjaci su bili meta svih zločinačkih vojski. Bošnjaci tada kao najveće žrtve po broju stanovnika, nad kojima je izvršen genocid (o kojem je pisao Validmir Dedijer), priključili su se antifašističkom partizanskom pokretu. Sve najznačajnije ofanzive protiv nacista, fašista, četnika i ustaša, upravo su se vodile na teritoriji Bosne i Hercegovine, čiji građani su bili kičma partizanskog pokreta ali i kičma buduće Jugoslavije.
Nego, kraj rata i nakon njega, četnici i ustaše obrijali su se i svoje krvave uniforme zamijenili su partizanskim, i kravatama, i kao takvi ušli su u raznim političkim i vojim porama Jugu države. Bošnjaci, Bosna i Sandžak su prevareni i ostavljeni na margini!

- DAN EVROPE: 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom kao jedan je od najznačajnijih datuma postao je i jedan od najznačajnijih praznika i proglašen je za Dan Europe.

-9. MAJ - DAN SAVEZA LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE: U cilju pobjede nad fašizmom, 9. maj se obilježava kao Dan Saveza logoraša Bosne i Hercegovine. Na ovaj Dan pobjede nad fašizmom sjećamo se svih žrtava logora 1992- 95. koje su formirali srpsko-crnogorski i hrvatski agresori. Stotine hiljada nevinih civila bošnjačke nacionalnosti, ali i svih onih koji su bili opredjeljeni za nezavisnu državu BiH jer druge domovine nemaju, prošli su stravične golgote logora Omarska, Keraterm, Trnopolje, Manjača, Batkovići, Dretelj, Heliodrom i na stotine drugih u kojima su prebijani, silovani, izgladnjivani, ubijani...

- DAN „ZLATNIH LJILJANA” ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE: Slomom Hitlerove Njemačke 9. maja 1945., sve do 1991 / ’92, smatrano je da je fašizam poražen. Nažalost, to nam se samo činilo.
Naime, brutalnost srpsko-crnogorske-hrvatske agresije na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima 1992-95., govori potpuno suprotno od toga – da fašizam itekako živi u mozgovima rukovodstva pomenutih država i dobrog broja naroda. Ali… iako pod žestokom srpsko-crnogorskom-hrvatskom agresijom, na stotine hiljada do zuba naoružanih pripadnika JNA, HV, HVO, rezervista, četničkih, ustaških i drugih fašističkih pokreta; opet Bošnjaci i drugi patrioti kojima je Bosna jedina domovina, iako bez osnovnog naoružanja, uz to sa nametnutim embargom, organiziraju se pod zastavom ljiljana, formiraju Armiju Republike Bosne i Hercegovine, i kreću u odbranu, ne samo države RBiH i njenih naroda, već i cijele Europe od raspamećenog fašizma koji je planiran u mozgovima tadašnjih rukovodstava Srbije, CG i Hrvatske.
Neovisno na brojno moderno naoružanje agresora na RBiH, junačka srca pripadnika Armije RBiH neustrašivo su stali na put rastućeg srpsko-hrvatskog fašizma.Države Europe su prepoznale jasnu antifašističku borbu i gazijske podvige pripadnika viteške Armije RBiH. Zbog toga, u povodu 50.godišnjice od pobjede nad fašizmom, na vojnoj paradi u Parizu, 9. maja 1995., pozvana je samo Armija Republike Bosne i Hercegovine, čiji su pripadnici bili rame uz rame sa svjetskim vojnim silama. Pitate se, gdje su bile agresorske vojske?
E, toga 9. maja 1995., fašističke srpsko-hrvatske agresorske vojske ostale u svojim zločinačkim krvavim brlozima.
Svima nama kojima je Bosna u srcu, zbog herojske i časne borbe pripadnika Armije RBiH, ponosno i gordo koračamo širom svijeta. Zato s ponosom možemo čestitati 9. maj - Dan “Zlatnih ljiljana” RBiH svim pripadnicima Armije RBiH, MUP RBiH. Ponosni smo na vas!!!
Svi borci Armije i MUP-a RBiH koji su položili živote u odbarnu Bosne i Hercegovine, Gospodar svjetova da im podari džennetske i rajske ljepote. Amin!

Video iz Pariza, 9. maj 1995.: Čast da nosi zastavu Republike Bosne i Hercegovine tada je pripala gaziji Semiru Drljeviću Lovcu, proslavljenom komandatu 41. Mostarske slavne i viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.