Obavijest Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
PRIDRŽAVATI SE INSTRUKCIJA DRŽAVNIH I GRADSKIH ZDRAVSTVENIH INSTITUCIJA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. Mar 2020. 21:03:29


Poštovani imami, odbornici i džematlije,
Es-selamu alejkum!

Prateći razvoj situacije na globalnom nivou a posebno imajući u vidu Sjedinjene Američke Države, New York state, te sve veći broj novo oboljelih zaraženih koronavirusom i na ovim prostorima, potrebno je da kao Islamska zajednica pokažemo odgovornost u ovom teškom periodu.

Polazeći od činjenice da je islam vjera prevencije, a život i zdravlje jedna od osnovnih vrijednosti koje islam štiti, te obaveznost slijeđenja instrukcija nadležnih državnih institucija u ovakvim situacijama, a znajući da je na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, predsjednik Donald J. Trump proglasio vanredno stanje. Proglašene mjere, zbog ozbiljnosti situacije u narednim danima moraju biti poštovane.

Iz navedenih razloga, odgovorno vodeći računa o zdravstvenom stanju svakog pojedinca – člana zajednice, privremeno se obustavlja rad mektebske nastave, do daljnjeg se obustavljaju svi skupovi, namazi u džematu i planirane svečanosti povodom vjerskih blagdana, kao i drugi skupovi vjerskog i kulturnog karaktera.

Odgovorna lica Islamske zajednice, imami i odbornici, u toku trajanja vanrednog stanja biti će u pripravnosti i telefonskom kontaktu sa članovima zajednice, po potrebi.

Molimo vjernike da umjesto Džuma namaza klanjaju podne namaz, kao i sve namaze u svojim kućama, jer se Džuma namaz, kao i svi drugi javni skupovi, do daljnjeg obustavljaju zbog instrukcije nadležnih institucija New York state.

Eventualne dženaze namazi će se organizovati, zbog okolnosti moranja, u što manjem broju, bez zadržavanja i uz preporuku vjernicima da ovo shvate ozbiljno, jer instrukcije dolaze od državnih institucija.

Poseban apel upućujemo osjetljivijim kategorijama društva, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i svima koji osjećaju zdravstvene poteškoće da ostanu u svojim kućama.

Zadužuju se službenici Islamske zajednice da se pridržavaju ovih mjera, kao i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o značaju i primjeni instrukcija New York State Health Departmenta.

Mole se vjernici da do daljnjeg poštuju instrukcije koje nam daju nadležne institucije Sjedinjenih Američkih Država i New York State, piše u obavijesti koju je potpisao h. Smajlje Srdanović, predsjdednik IZ i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.