Direktor Instituta za istraživanje genocida Emir Ramić u susret posjeti Kanadi od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića
MRŽNJA ANTIBOSANSKE KOALICIJE U KANADI POJAČAVA NAŠU LJUBAV PREMA DOMOVINI
Autor: B.net
Objavljeno: 06. Mar 2020. 17:03:38

RAMIĆ: Zahvaljujemo se Kanadi na svemu a posebno što poštuje suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu Bosne i Hercegovine, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaje naučno verificiranu činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države BiH.


U subotu, 7.marta, u povodu Dana državnosti BiH bit će održana Gala veče i Akademija u Torontu, na kojoj će glavni gost biti predsjednik Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić.

U susret Akademiji i prvoj posjeti jednog državnika BiH razgovarali smo sa gospodinom Emirom Ramićem, koordinatorom ove posjete, da nam da više detalja, kako bi udovoljili znatiželji Kanađana bosansko-hercegovačkog porijekla koji pokazuju interes za ovu prvi zvaničnu diplomatsku posjetu na državnom nivou između Kanade i Bosne i Hercegovine.

Gospodine Ramiću, možete li molim vas za naše čitaoce reći više o samoj posjeti, kako njenom zvaničnom – protokolarnom sadržaju i posjeti Otavi, tako i o posjeti Torontu?
Ramić:
Radi se o prvoj zvaničnoj i državnoj posjeti jednog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Kanadi. To ovoj posjeti daje velik značaj kako za BiH i Kanadu, tako i za bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi. Protokol posjete se još usaglašava, ali ono što mogu reći je da će gospodin Komšić u Torontu imati sastanak sa predstavnicima organizacija i zajednica bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi, te da će biti specijalni gost na Akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH i imaće sastanak sa nekim poslovnim ljudima. U Otavi se očekuje susret gospodina Komšića sa zvaničnim kanadskim političkim subjektima – sa Premijerom Kanade, ministrom vanjskih poslova i generalnom Guvernerkom Kanade.

Siguran sam da naše čitaoce, a pogotovo one Bosance i Hercegovce koji imaju namjeru prisustvovati Akademiji u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, zanima sam sadržaj programa. Dakle, molim vas kako je zamišljena sama Akademija?
Ramić:
Osnovni moto akademije je pokazati predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću i svima prisutnima da bosanskohercegovačka dijaspora može u kanadskom Kulturnom mozaiku uspješno odbraniti i jačati najbolje vrijednosti bosanskohercegovačkog društva i države. Mržnja antibosanske koalicije prema našoj domovini pojačava našu ljubav, ali i našu aktivnost u obrani bosanskohercegovačkih interesa u Kanadi. Pokazali smo svijetu, a sada ćemo i po priv put direktno pokazati jednom predsjedavajućem Predsjedništva BiH da se bosanskohercegovacki glas dobro čuje i u jednoj dalekoj zemlji – Kanadi.Scenario akademije se još radi. Pored gospodina Komšića skupu će se obratiti gospoda, ambasador u Misiji BiH pri UN-u Sven Alkalaj i biv[i ambasador u Washingtonu Haris Hrle, te predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi i SAD. Bosanskohercegovačku kulturnu tradiciji će predstaviti kulturno umjetničko društvo iz Toronta koje djeluje u sastavu Bosanskohercegovačkog kulturnog centra Toronto. Na kraju oficijelnog programa Akademije predviđen je prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program u aranžmanu Emira Cerića i Žutih Dunja.

Molim vas gospodine Ramiću, imate li još nešto da poručite ovdašnjim Kanađanima bosansko-hercegovačkog porijekla pred ovaj jedinstveni susret sa gospodinom Komšićem?
Ramić:
Kao što sam već rekao radi se o vemoa važnoj posjeti. Očekujem da se posjeta gospodina Komšića iskoriti za realizaciju nekih bitnih pitanja bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi kao sto su:

- ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu;
- ubrzanje sklapanja bileteralnih sporazuma između Kanade i BiH u oblasti penzionog i socijalnog osiguranja;
- razmjena studenta i akademskih i kulturnih radnika;
- poboljšanje ukupnih političkih, ekonomskih, akademiskih i kulturnih odnosa između dvije zemlje;
- otvaranje institucije kunzulata BiH ili institucije počasnog konzula u Torontu;
- pojednostavljenje procesa glasanja na lokalnim i državnim izborima u BiH, uključujući i - mogućnost online glasanja, i glasanja u ambasadi BiH u Otavi;
te razvoj kultrne i ekonomske diplomatije.

Zahvaljujemo se Kanadi na svemu a posebno što poštuje suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu Bosne i Hercegovine, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaje naučno verificiranu činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države BiH.
Dan nezavisnosti je bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. BiH je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi.

Stoga pozivam sve građane BiH u Kanadi da svojim prustvom Akademiji uveličaju ovaj za sve nas važan i jedinstven događaj.