SOFTIĆ: VUČIĆ SVAKOM SVOJOM IZJAVOM DAJE RAZLOGA ZA NOVE KRITIKE
Autor: Fena
Objavljeno: 28. Feb 2020. 13:02:55


Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić izjavio je danas kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno teško podnosi kritike, koje dolaze na njegov račun zbog koketiranja sa destruktivnim političkim snagama, koje destabiliziraju odnose u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz SDA.

U izjavi Softić navodi kako „premda burno, i uz puno samosažaljenja, reaguje na svaku opasku iz Bosne i Hercegovine, Vučić svakom svojom izjavom daje razloga za nove kritike“.

- Jedan dan prebraja krvna zrnca sudija Ustavnog suda BiH i kritikuje presude Ustavnog suda, čime se direktno miješa u unutrašnje odnose države BiH. Drugi dan govori kako mu je „umalo pala Banja Luka '95.“ te se zbog toga naoružava, što je očigledna prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. I kao kruna svega toga jeste njegova odobravajuća šutnja, kada u njegovoj kući - predsjedničkoj palati Srbije, Milorad Dodik svako malo prijeti otcjepljenjem i konfliktima - upozorava potpredsjednik SDA.

Dodaje također kako i posljednja Vučićeva izjava očigledno potvrđuje dvostruke aršine u njegovoj politici prema BiH.

- On se u kontekstu Bosne i Hercegovine, hvali da u Srbiji svaki građanin, bez obzira je li Bošnjak, Srbin, Hrvat ili drugi može biti predsjednik Srbije koji je jedan, a uvijek ga hvata panika na mogućnost da isti standard važi i u Bosni i Hercegovini. Pa zašto onda uopće spominje građanski ustav?! Ako već gospodinu Vučiću tako teško padaju kritike iz Bosne i Hercegovine, neka svakodnevno prestane davati razloga za njih – istaknuo je Softić.