Batonovi muhabeti, duhovno, poetsko i muzičko veče
"LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 21. Feb 2020. 18:02:04


U četvrtak, 20. februara 2020. godine, u prostorijama Muzeja grada Zenice, Udruženje „Baton“ Zenica, održano je poetsko i muzičko veče pod nazivom "Ljubav moje majke Bosne".

Ova tribina je posvećena ljudima koji žive i sjaju dobrotom koji su vlastite živote usmjerili prema svim pozitivnim i ljudskim vrijednostima i koji pružajući pomoć drugima, ličnim primjerom daju nadu i vjeru cijelom čovječanstvu u bolje sutra.

Mustafa Mujo Aganović je borac, patriota, umjetnik i humanista koji nesebično pomaže svim onima kojima je pomoć potrebna, a trenutno oblaša funkciju predsjednika Saveza paraplegičara RVI Federacije BiH.Mustafa je jedan dio života proveo u Republici Turskoj na liječenju, a brojna prijateljstva koja je tada stekao rado koristi i dijeli sa drugima kada je pomoć potrebna u ovoj prijateljskoj Državi.

Bilo da se radi o liječenju, poljoprivrednom poticaju u pčelarstvu, ili pomoći nabavke montažnih kuća poslije poplava, Mustafa je čovjek koji iako stopostotni ratni vojni invalid sa kvadriplegijom rado svima priskače u pomoć.

Ono što je ovdje posebno važno jeste činjenica da je Mustafa Mujo Aganović objavio i jedan solistički album patriotskih pjesama dok je bio na liječenju u Turskoj, te da piše tekstove i aranžira, a zapaženi su njegovi nastupi u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj kada je na određenim mitinzima prijateljstva i podrške pjevao pred višemilionskim auditorijem.Sinoć, također, Mujo se predstavio publici sa nekoliko svojih pjesama koje su jako dobro primljene od strane publike, a poseban osvrt je bio na pjesmu „Bošnjačka himna za popis 2013“, kada je ovaj humanista od svoje vlastite invalidnine u iznosu od 1500 KM platio snimanje ove pjesme i spota.

Posebnu draž ovoj večeri dao je gost iz Sarajeva, odnosno Šturgarta pjesnik i književnik Mustafa Širbić, koji je na sebi svojstven, vrlo osebujan i produhovljen način, svojim stihovima razgalio duše gledališta.

Posjetioci su imali priliku uživati i u stihovima zeničkog pjesnika Sabrije Karahmeta kome je ovo prvo predstavljanje Zeničkoj publici.Ove večeri, bila nam je posebna čast da ugostimo još jednu poetsku dušu i to Zejda Šotu, solistu i interpretatora duhovne muzike, illahija i kasida iz Konica, koji je zajedno uz Mustafu Širbića i pratnju na gitari Vanje Alikadića i Damira Dade Macića ovu večer učinio posebnom za pamćenje.

Za potpuni ugođaj ovog dvosatnog druženja zaslužan je harmunikaš Amir Pucar, kojeg smo simpatično usporedili i nazvali zenički Zaim Imamović, a za kojeg sa sigurnošću možemo reči da je velika umjetnička nada ovog Grada.

Na kraju, smo čuli nekoliko stihova iz zbirke poezije „Kap ljubavi“ autora hafiza Sulejmana ef. Rafune, koji nam je proučio dovu da nas sreća, zdravlje i Božija dobrota cijelog života prati.
Bila je ovo još jedna edukativna tribina Udruženja „Baton“ Zenica u sklopu realizacije projekta „Batonovih Muhabeta“, u kojoj smo dali akcenat na duševnu afirmaciju pozitivnih vrijednosti tmurne svakodnevnice i post ratnim traumama koje doživljavaju učesnici i stradalnici rata.