PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 29. Jan 2020. 14:01:20

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Neka ovo bude i preporuka i poziv, da se konačno u krajnjem trenutku, uozbiljimo, da sve naše iduvidualne želje i nakane podredimo našim zajedničkim potrebama, gdje nas i naša istorija događanja iz nedavne prošlosti a i sadašnjosti dovoljno opominje i podučava, da u našem jedinstvu i patriotskim osjećanjima, uspješnije gradimo našu budućnost nama i našoj djeci.


Iskrena poruka mojim Mostarcima , neka bude i poziv ili proglas, za bolju nam i svjetliju budućnost, našega grada i njegovih građana u jedinoj nam i voljenoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Zašto ste uspavani sa „medinim“ snovima, u ovoj jazbini našega nedoličnog bitisanja?
Od koga to očekujete da vam na vaše sveto mjesto prinese Allahove / Božije darove, za vaše normalno bitisanje, bez zajedničkog truda i znoja.

Odgovorite nam, ako ste istinski Mostarci, kako to često ističite i busajući se u sopstvene grudi, želite izražavati svu vašu ljubav prema voljenom gradu, zašto vas i nema nigdje u konkretnim aktivnostima za vašu i našu bolju budućnost u ovome gradu „slučaja, jada i čemera“.
Niste spremni za izbore, koji će se desiti sutra za Gradsko vijeće grada, a vi mirno i spokojno spavate, poput medvjeda sanjate i oćekujete neka vama usnula rješenja.

Vaš nerad i nespremnost, može biti samo za vječni alibi osuda, zebnji i prebacivanja krivice na nekoga drugoga, što vam nije izabrao vjećnike i stvorio Gradsko vijeće, po vašoj mjeri i željama, u interesu napaćenog grada Mostara, svih njegovih građana i sospstvenih nadanja.

Zar vam i nije krajnje vrijeme, da se vaša pamet usredsredi u sva vaša zajednička stremljenja, istinske želje i potrebe, boljeg, dostojnijeg i humanog zajedničkog života i djelovanja u svim vidovima i oblicima, institucionalnog suživota.

Svi vi, kojima je ovaj grad i ova domovina, Bosna i Hercegovina, istinska i jedina domovina, srce i duša, ljubav, vjera i imperativ svih vaših pozitivnih želja i htijenja iskažite vašu patriotsku naklonost i spremnost jedinstvenog djelovanja i okupljanja, na zajedničkoj i jedinstvenoj listi kandidata, vaših predstavnika u budućem Gradskom vijeću grada Mostara.

Bez obzira na vašu stranačku pripadnost, ukoliko ste istinski opredjeljeni za zajednički život u ovome gradu, sa ličnim izražajima patriotizma i iskrene ljubavi prema ovome gradu i jedinoj nam domovini, Bosni i Hercegovini, trebate i morate znati, da pripadate samo jednoj, jedinstvenoj građanskoj listi, za istinski jedinstveni grad Mostar.

Vjerujte mi, kao biranog vijećnika u dva saziva i predsjednika / potpredsjednika Gradskoga vijeća, iz reda bosanskih Srba, kao veliki stručnjak i intelektualac, graditelj brojnih industrijskih objekata širom zemlje, poliglota i profesor generacija elektrotehničara, ali uvijek lojalni građanin ovoga grada i ove mi domovine. U najtežim nijenim danima, dvostruke agresije, nikada je nisam napustio i ostavio zlotvorima i dušmanima, rušiteljima, kriminalcima i lopovima, koji je do današnjih dana urušavaju, prisvajaju, ignorišu i ponižavaju.

Molim vas, posebno čelnike svih ovih stranaka patriotske orijentacije, da zanemarite i neznatne ideološke različitosti u poimanju našeg zajedništva,u različitostima ideja i ideala naše naklonjenosti, da se zamrznu i svi postojeći animoziteti u svim različitim i prethodnim odnosima i razmišljanjima, da li iduvidualni ili kolektivni, da nam ljubav prema gradu i jedinoj domovini, bude i glavna i jedina vodilja, okosnica i pouzdani temelji našeg jedinstvenog okupljanja za prestojeće izbore u gradu.

Zašto otvoreno i iskreno ne reći, da se okupljamo i jedinstveno djelujemo protiv svih dokazanih neprijatelja i rušitelja, kako ovoga grada Mostara, tako i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, protiv nacionalističkih veliko hrvatskih stranalka HDZ-a i HNS-a, kao i veliko srpskih SNSD-a i njegovih satelita, kako se ovi „čistokrvni“ nacionalistički elementi ne bi našli po brojnosti na pozornici, naših budućih djelovanja i odlučivanja u Gradskom vijeću grada Mostara?

Zato je i krajnje vrijeme, zajedničkog dogovora svih narednih stranačkih aktivnosti u prijedlozima i stvaranja zajedničke liste kandidata, za jedinstveni Mostar, po uzoru na proteklu 1996 godinu i naš veliki, istorijski uspjeh za grad i njegove građane, kada smo našom pobjedom donekle i usporili ili osujetili „de jure" stvaranje i priznanje genocidne tvorevine Herceg Bosne, na ovim našim prostorima.

Neka ovo bude i preporuka i poziv, da se konačno u krajnjem trenutku, uozbiljimo, da sve naše iduvidualne želje i nakane podredimo našim zajedničkim potrebama, gdje nas i naša istorija događanja iz nedavne prošlosti a i sadašnjosti dovoljno opominje i podučava, da u našem jedinstvu i patriotskim osjećanjima, uspješnije gradimo našu budućnost nama i našoj djeci.
Valjda će mo i konačno shvatiti, da nama nije potreban niti lijevi, niti desni niti središnji blok ili pravac djelovanja, već su nam nužna patriotska i domoljubna osjećanja, da pravedno, jedinstveno i demokratski ustrojimo naše društvo, sa socijalnim potrebama dostojnog ljudskog bića, u ovome voljenom gradu i jedinoj nam, voljenoj i dragoj domovini, Bosni i Hercegovini.