“Kroz halal pokret možemo osvojiti svijet”
SVJETLO HALALA U TAJLANDU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. Dec 2019. 13:12:10DR. MUSTAFA CERIĆ: Za halal industriju “algoritmični dodor” je važan zato što nas upućuje da se u postupku halal proizvoda mora slijediti algoritam ili postupnik, kao konačan slijed dobro definiranih postavki za ostvarivanje rezultata, koji će za dano početno stanje završiti u definiranom konačnom stanju, a to je halal stanje u ishrani, trgovini, kozmetici, tekstilu, turizmu, itd.
Tajland ili Taj, Kraljevina Tajland, poznatija kao Sijam, smještena je u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaljev, dio Južnog kineskog mora. Graniči na zapadu s Mjanmarom, na sjeveru i istoku s Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom.

Tajland je monarhija na čelu koje je kralj Bhumibol Adulyadej, Rama IX, a njime upravlja vojna hunta koja je preuzela vlast maja 2014. Kralj je deveti monarh iz Čakri dinastije, i vlada od 1946. god. Titule kralja Tajlanda su šef države, šef oružanih snaga, pristalica Budizma, i branitelj religija. Prema posljednjem popisu (2000) 95% Tajlanđana su teravada budisti. Muslimani su druga najveća verska grupa (4,6%). Neke provincije i gradovi imaju većinsko muslimansko stanovništvo, kao što je Čampon. Hrišćana (uglavnom katolika) ima oko 0,75%...

Islam je na Tajland došao putem arapskih, perzijskih i indijskih trgovca u 13. stoljeću. Islamska zajednica na Tajlandu je organizirana pod patronatom kralja, koji na prijedlog tajlandskog premijera imenuje šejhu-l-islam (Chularatchamontri), kao doživotnog vrhovnog poglavara muslimana. U Tajlandu ima četiri hiljade džamija i više od 500 medresa.

No, ono po čemu je Tajland danas posebno poznat je međunarodna konferencija o halal proizvodima. Više puta sam bio pozivan, ali tek mi se posrećilo ove godine da prisustvujem i aktivno sudjelujem na šestoj međunarodnoj konferenciji o halal proizvodima u Bankoku od 20. do 22. decembra pod naslovom: “Algoritmički dodir halala” (Algorithmic Touch of Halal).Nije slučajno izabran ovaj naslov za konferenciju o halal proizvodima od hrane do kozmetike, te od tekstila do turizma. Prije svega riječ “algorithmus” je latinizirano ime muslimanskog matematičara, astronoma i geografičara Muhammeda ibn Musa al-Khawārizmija (780 - 840), koji je u 820. god. dobio titulu astronoma i upravnika biblioteke “Bejtu-l-hikme” u Bagdadau. Dakako, drugi važan naziv “algebra” u matematici poznat je po al-Khawārizmijevom kompediju: “al-Kitāb al-mukhtaṣar fī ḥisāb al-džabr wal-muqābala” {“Kalkulacija putem zbrajanja (al-džabr) i jednačine (al-muqābalah)”}.Dakle, al-Khawārizmija se bavio trigonometrijom, astronomijom, zemljopisom, kartografijom. On se s pravom smatra ocem algebre jer je definirao osnovna pravila rješavanja linearnih i kvadratnih jednadžbi. Njegovi radovi su osnova razvoja mnogih matematičkih i prirodnih disciplina, među njima i računarstva.

Za halal industriju “algoritmični dodor” je važan zato što nas upućuje da se u postupku halal proizvoda mora slijediti algoritam ili postupnik, kao konačan slijed dobro definiranih postavki za ostvarivanje rezultata, koji će za dano početno stanje završiti u definiranom konačnom stanju, a to je halal stanje u ishrani, trgovini, kozmetici, tekstilu, turizmu, itd.

Pogledaj link ispod:Priznajem, ni sam nisam bio svjestan težine riječi koje sam izgovorio na međunarodnoj konferenciji o halal proizvodima u Karačiju, Pakistan, 2010. god. kad sam rekao: “Kroz halal pokret možemo osvojiti svijet”.

Pogledaj link ispod: centurean2.wordpress.com

Tek, na konferenciji u Bankoku shvatio sam koliko je ta misao bila dalekovidna, ali i provokativna za one kojima smeta sve što dolazi od islama i muslimana, ali i dragocjena za one koji nisu opterečeni drugim i drugačijim, već cijene svakoga i sve što ima kvalitet za zdrav život, kao dar Božji bez obzira od koga i odakle dolazi. To je najbolje pokazao u svom govoru bivši premijer Tajlanda (2008-2011) Abhisit Vejjajiva, koji je na najbolji način sa uvjerljivim argumnentima kao nemusliman definirao halal kao univerzalnu vrijednost, koja je prihvatljiva za svakoga ko vjeruje u zdrav život i zdrav odnos među ljudima. Sretan sam i ponosan zbog toga, ali i zbog svega što sam vidio i doživio u Bankoku u tri dana, družeći se s tajlandskim muslimanima i njihovim komšijama drugih vjera, koji žive u miru i bratskoj slozi.

Halal im bio svaki halal na svakome mjesti i u svako doba!
Amin!