Kementar dana: Milorad Dodik serbest može pjevati pjesmu
NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. Dec 2019. 21:12:13


ESET MURAČEVIĆ: Komšić i Džaferović su, pred Dodikom, „klepili ušima“ te pristali da se, nakon konstitisanja Vijeća ministara BiH, prema NATO-u, umjesto ANP-a, uputi Program reformi (!!??) kojeg oni od milja zovu „ANP“. Nije teško zaključiti da od takvog nečega neće biti ništa jer Dodik već traži da se Program reformi, prije upućivanja ka NATO-u, nađe na Dnevnom redu Skupštine RS.
Sudeći po onom što se od „Petka 13“ dešava na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini zasigurno se može reći da je Milorad Dodik konačno nokautirao svoje koalicione i druge partnere u Federaciji BiH. Po onome to je do sada radio, u vlastitom ili interesu manjeg bh. Entiteta, bez obzira da li se meni ili nekim drugima to sviđalo, treba mu skinuti kapu. Pokazao je da mu, ma koliko se lihvara iz Federacije BiH pa i onih unutar RS udružilo protiv njega, niko ne može ništa te serbest, i ubuduće, može pjevati pjesmu „Ne može nam niko ništa...“

Šteta za Bosnu i Hercegovinu i sve one koji vjeruju da ova zemlja, uistinu, može biti zemlja ugodnog i sigurnog življenja.

Oni koji su se najviše kleli u Bosnu i Hercegovinu više su je rasturali nego li sam Dodik čiji su stavovi poodavno poznati:

Ne voli Bosnu i Hercegovinu ali voli novce iz njenog budžeta. Možda on, u vremenu pred nama, dobije Nobelovu nagradu kao neko ko je na čelu zemlje koju ne voli i koju zdušno razara.

- Nema Vijeća ministara BiH bez usvanja ANP-a, godinu i više dana udruženo su govorili Željko Komšić i Šefik Džaferović. Međutim, Dodikov stav da se, bez ANP-a, mora imenovati Vijeće ministara BiH. Na kraju prevagnuo je i sve su prilike da će Vijeće ministara BiH biti konstituisano, a da će ANP biti nešto što će biti okačeno mačku o rep. Komšić i Džaferović su, pred Dodikom, „klepili ušima“ te pristali da se, nakon konstitisanja Vijeća ministara BiH, prema NATO-u, umjesto ANP-a, uputi Program reformi (!!??) kojeg oni od milja zovu „ANP“. Nije teško zaključiti da od takvog nečega neće biti ništa jer Dodik već traži da se Program reformi, prije upućivanja ka NATO-u, nađe na Dnevnom redu Skupštine RS. I mala djeca znaju da će Skupština manjeg bosanskohercegovačkog entiteta biti protv takvog Programa, te da će njeni zaključci biti neka vrsta obaveznog postupanja predstavnika RS u državnimn i drugim institucijama te da tako Program reformi NATO nikad vidjet neće. Ako dvojac Komšić - Džaferović nekim drigm kanalima taj Program dostave ka NATO-u to će biti povod za nove državne krize u kojima će oni, ali i sama Bosna i Hercegovina, zasigurno, biti gubitnici.

-Važno mi je da sam se izborio za ANP, za to da jedan Hrvat bude na čelu Vlade Kantona Sarajevo i da budem dio ekipe koja je protiv izbornog zakona kojeg želi nametnuti Dragan Čović, opravdavao je Željko Komšić svoj ulazak u novu koaliciju sa Strankom demokratske akcije i Savezom za bolju budućnst.

Nakon krize na državnom nivou izazvanom zakeranjem oko ANP-a, sa novom koalicijom zasigurno će doći do nove krize koja će usporiti implementaciju vlasti unutar Federacoje BiH.

Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, Hrvati predvođeni Draganom Čovićem ne smatraju legitimnim činom. Hoće li oni pristati na to da bez Izbornog zakna, po njihovoj mjeri, budu dio ekipe u kojoj su popred SDA i SBB-a i Demoktastska fronta koju predvodi Željko Komošć. Nije teško pogoditi da neće.

Željko Komošić i Šefik Džaferović, odnosno njihove stranke, zasigurno su uzde državne i Federalne vlasti ispustili iz svojih ruku. U svoju mrežu uvukli su i SBB sa kojim pokušavaju srušiti Vladu Kantona Sarajevo, jedinu od vlada koja je, zasigurno, pokazala da se za rad interesa građana može raditi bolje i dugačije nego li što je to prije nje bilo.

Uspiju li u tom naumu onda će Bosna i Hercegovina, uistinu, postati „tamni vilajet“ iz kojeg će i najuporniji patrioti morati da bježe.