Potpisan ugovor
ORUŽANE SNAGE BIH NABAVLJAJU ČETIRI NOVA HELIKOPTERA BELL HUEY II
Autor: AA
Objavljeno: 13. Dec 2019. 15:12:02


Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavki četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od naredne tri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana obezbijedila 34 miliona dolara (oko 30 miliona eura), čime je pokrivena glavnica avansa. Ministarstvo odbrane u narednih deset godina namjerava uložiti još veći iznos kao podršku implementacije projekta. U svrhu nabavke helikoptera, Ministarstvo odbrane već je uložilo četiri miliona dolara (oko 3,5 miliona eura).

"Oružane snage BiH su uspješna priča u koju vrijedi ulagati. Mnogi pripadnici Oružanih snaga BiH su tokom rata bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine dio jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i stabilnosti, a izrasli su i u pouzdanog partnera NATO-a u očuvanju mira i u borbi protiv terorizma. Oružane snage BiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno usmjereni ka budućnosti. Dokazali su da svaki fening uložen u Oružane snage znači višestruku dobit za mir, bezbjednost i budućnost građana BiH", rekao je američki ambasador Nelson.