SUD BIH: ODRŽANO NOVO ROČIŠTE U PREDMETU RAMIĆ I OSTALI
Autor: B.net
Objavljeno: 12. Dec 2019. 13:12:37


Za jučerašnje svjedočenje bila su planirana tri svjedoka od kojih su dva umrla (Kosa Živak I Branka Jovanović) te su pročitane njihove izjave.

Samo petnaestak minuta trajalo je današnje svjedočenje Daliborke Štake, koja je 1992. godine imala, kako kaže, četrnaest godina i da je sa majkom, ocem i bratom živjela u Bradini.

Iznijela je viđenje četrnaestogodišnjakinje o periodu kada je, kako kaže, napadnuta Bradina 25. maja 1992., te sutradan opet, te pucnjava, jauci, paljevina, bijeg u šumu, gladovanje, hapšenje i na kraju uz pomoć nekog Hrvata, kojem je plaćeno prelaze na teritorij pod kontrolom srpskih snaga 22. 8. 1992. godine. U svom svjedočenju iznosi da je zbog siline stresa iz tog perioda oboljela od dijabetesa te podnosi zahtjev za nadoknadu ratne štete.

Ni u ovom svjedočenju nije bilo riječi, a ni prostora, da se postave pitanja, kako od tužioca, a i sa strane timova odbrane o tome:

Kada se formiraju Srpske autonomne krajine?
Kada je formirana Srpska opština Konjic i je li to razlog velikog dolaska Srba iz okolnih mjesta u Bradinu i druge dijelove opštine? Ko su izabrani načelnik, komandir TO...?
Ko je vršio kontrolu putne komunikacije Sarajevo - Mostar na prostoru iza tunela Ivan sedlo kroz Bradinu, te ko je istu zapriječio i doveo Konjic u totalno okruženje?
Kakva je bila uloga TO, JNA i SDS na ovom prostoru?
Ko je naoružao, a ko ustrojio formacijski sastav TO Bradina?
Koliko je i gdje bilo kasarni JNA u Konjicu? Ko je sa njima komunicirao?
Znaju li mještani npr, Bradine za smjernice predsjednika Karadžića iz marta i aprila 1992. godine?
Znaju li isti, da je Skupština RS 12. maja 1992. godine donijela niz značajnih odluka (formirana vojska Srpske BiH, kasnije VRS, određeno 6 strateških ciljeva među kojima onaj o Hercegovini?)
Znaju li da postoji centalni spomenik u Gacku stradalim konjičanima i da su na spomeniku upisana 382 imena žitelja Konjica?
Od ukupno upisanih imena (382)

- 166 poginulih boraca 2. lake pješadijske brigade VRS,

- 9 dobrovoljaca,

- 35 boraca ubijenih u logorima Čelebići i Musala,

- 13 pripadnika drugih ratnih jedinica poginulih na teritoriji opštine Konjic,

- 24 konjičanina poginula širom RS i

- 135 civilnih žrtava sa područja te opštine.

Znaju li da u je u Nevesinju otkriven Spomenik za 207 poginulih boraca Druge Konjičke lake pješadijske brigade i 109 stradalih civila iz zone odgovornosti ove jedinice i iz Konjica?
Znaju li za spomenik u Bradini na kojem su svi stradali pobrojani kao civili?

Nastavak suđenja zakazan je za 18. 12. 2019. godine i novinari portala novikonjic.ba nastavljaju da prate suđenje u interesu javnosti, objavio je portal Novikonjic.ba.