Bitno je da se Vučjak zatvori
MIGRANTI VUČJAK NAPUŠTAJU SUTRA U 11 ČASOVA
Autor: AA
Objavljeno: 09. Dec 2019. 18:12:47

Žao mi je svega što su preživjeli u ovom kampu, svega što im nije omogućeno, a trebalo je biti, rekao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća


Premještanje migranata iz kampa Vučjak počeće sutra nakon ručka previđenog za 11 časova, rekao je danas migrantima Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

On se u kampu Vučjak nakon današnjeg ručka u prisustvu predstavnika IOM-a obratio migrantima objašnjavajući da se to sutra mora uraditi, jer od sutra kamp ne postoji, da se moraju spakovati i krenuti u Sarajevo, zahvalivši se na svemu u proteklih šest mjeseci.

"Vidimo se nekad", poručio je Selam nakon što je istakao da bi migranti smješteni u ovom kampu do 11 časova trebalo da spakuju svoje stvari u ruksake, a da će po njih doći autobusi, kao i da će biti prisutna policija.

U obraćanju novinarima rekao je da je kroz ovaj kamp prošlo do 25.000 migranata u intervalima od juna.

"Dijelili smo s njima dobro i zlo, poštivali su nas, naša pravila nismo imali nikakvih problema, po bilo kom osnovu s tim ljudima, znači da poštuju i cijene odnos koji imate prema njima, ništa drugo. Imali smo dobar odnos, davali smo im sve što smo mogli", rekao je Midžić.

Naglasio je da je bilo mnogo donatora koji su u proteklom periodu dali pečat humanosti za razliku od institucija koje nisu pomogle u svemu što su radili.

"Da nije bilo njih vjerovatno se ne bi ni mi održali na ovom kampu ovaj dugi period. Žao mi je, žao mi je svega što su preživjeli u ovom kampu, svega što im nije omogućeno, a trebalo je biti. Pored svih problema koje su imali, teških uslova u kojima su radili opet na neki način svaki rastanak je težak, drago mi je što idu u bolje uslove, kvalitetnije, gdje će moći dobiti sva prava koja zavrjeđuju", rekao je on.

Rekao je da će oni sutra krenuti u Sarajevo ali da ne zna na koju tačno lokaciju, obzirom da ih ima više.

"Bitno je da se Vučjak zatvori jer ovo stvarno nije prostor za boravak ovolikog broja ljudi", kazao je on i dodao da će mali broj migranata iz kampa Vučjak vjerovatno ostati u Biri i Borićima.

Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa grada Bihaća istakao je da je za predstavnike ove organizacije normalna situacija, što se tiče sigurnosti ali da je alarmantno za ljude koji borave u Vučjaku.

"Gladni, žedni, bosi, goli, ali smo mi tu da im to obezbjedimo", rekao je on i podsjetio da su im juče dostavili jakne, džempere i cipele, kako bi se zaštitili od hladnoće.

Na današnjem ručku podijeljeno je oko 1.100 obroka koje su migranti u kampu jedva dočekali. Budimlić je istakao da će zatvaranje Vučjaka olakšati rad ove organizacije, jer im ostaju samo Bira i Borići, ali da će imati još posla dok se razmontira sve u Vučjaku.