PROTESTNA NOTA KOMITETU: HANDKE JE PORICATELJ GENOCIDA
Autor: Fena
Objavljeno: 15. Nov 2019. 16:11:10

- Onaj tko ignorira stvarnost genocida i svoju literaturu stilizira kao oblik metafizčke doktrine traženja istine, i pri tom još simulira da prenosi istinu, taj izdaje najosnovnija načela koja je Alfred Nobel želio protežirati svojom nagradom te ne zaslužuje biti slavljen i cijenjen kao vrhunski književnik, - stoji u protestnoj noti.


Društvo za ugrožene narode - internacional, Memorijalni centar Potočari - Srebrenica, Židovi protiv genocida (Jews Against Genocide), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku udruženja pisaca, novinara, akademika i intelektualaca, te skupina koje predstavljaju žrtve rata i genocida u Bosni i Hercegovini, konsternirane su i zabrinute odlukom o dodjeli Nobelove nagrade za književnost za 2019.godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

U protestnoj noti upućenoj predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji prof. Andersu Olssonu navode da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992 - 1995) „Handke bezuvjetno stao na stranu srpskih ratnih zločinaca“.

- Zanemarivši stvarnost genocida, nesuvislo je govorio o postojanju globalne medijske zavjere protiv Srbije. Optuženiku za ratne zločine Slobodanu Miloševiću, ostao je vjeren do njegove smrti u haškom pritvoru. Na pogrebu Miloševiću Handke je držao govor i potvrdio svoju bliskost s njim i opredjeljenje za njegovu genocidnu politiku, - navodi se u protestnoj noti.

Dodaje se kako je popuno nerazumljivo zašto je Nobelov komitet prihvatio prijedlog Švedske akademije i odlikovao Handkea „za njegovu intelektualnu podršku genocidu“.

- Onaj tko ignorira stvarnost genocida i svoju literaturu stilizira kao oblik metafizčke doktrine traženja istine, i pri tom još simulira da prenosi istinu, taj izdaje najosnovnija načela koja je Alfred Nobel želio protežirati svojom nagradom te ne zaslužuje biti slavljen i cijenjen kao vrhunski književnik, - stoji u protestnoj noti.

Napominje se da je Društvo za ugrožene narode još 1996. godine prigovorilo Handkeu da ignorira sve dokaze o genocidu u Bosni u kojemu je ubijeno oko 100.000 ljudi, oko 30.000 žena silovano, te da je na tom prostoru podignuto 100 koncentracionih i internističkih logora te otkriveno oko 750 masovnih grobnica.

- Da je Handke u svojim djelima želio izbjeći bilo kakve političke poruke i konotacije, ne bi poricao rat i genocid u Srebrenici te ne bi, sve do smrti Slobodana Miloševića, ostao vjeran tom ratnom zločincu. Dodjela Nobelove nagrade za mir apologeti za ratne zločine i poricatelju genocida Peteru Handkeu otvorila je novu ranu u životima preživjelih žrtava genocida i nanosi težak udarac ne samo obiteljima žrtava genocida na zapadnom Balkanu, već i cijelom svijetu koji je bio obvezan štititi humanizam i ljudsko dostojanstvo, - navodi se u protestnoj noti.

Također se kaže da je „odluka da mu se dodijeli ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost otvorila i stare rane za preživjele žrtve Miloševićevih političkih ambicija. Ona je izazvala i opću zabrinutost zbog toga što je ohrabrila propagatore zločina i protivnike širenja istine diljem svijeta“.

- Tražimo od Švedske akademije i Odbora za Nobelove nagrade da javno uvaže ovu protestnu notu i da od Petera Handkea zahtijevaju da se u svom govoru ispriča žrtvama genocida u BiH. Isprika je nužna zbog toga što je koristio književne vještine za koje je nagrađen Nobelovom nagradom da bi negirao traumatična iskustva ratnih žrtava i proglasio ih glavnim krivcima za rat. Ako Handke to ne prihvati, Odbor bi trebao inzistirati na tome da se odrekne nagrade. Takav postupak Švedske akademije bio bi primjeran i častan čin - navodi se u protestnoj noti, a saopćeno je iz Društva za ugrožene narode - Internacional.