(Četvrti dio)
VLAST - ŠTA JE TO?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 10. Nov 2019. 03:11:23
[Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio! Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi].



DR. MUSTAFA CERIĆ: Bosanska vlast, prije svih Bošnjaci muslimani, moraju Makronovu prijetnju ozbiljno shvatiti i učini sve što je u njihovoj moći da se sa francuskim vlastima oko toga do u detalje razjasne i objasne. Ovo je lična odgovornjost svakog bosanskog političara, jer je poruka Makrona isuviše ozbiljna da bi ijedan bosanski/bošnjački političar mogao reći da ga se to ne tiče. Ovo pitanje mora se ticati svakog Bošnjaka/Bosanca koji se zakleo da će čuvati mir i sigurnost svih građana u bosanskoj državi.
Vlast je znanje, moć i vještina održavanja mira i sigurnosti građana u jednoj državi. Ako to vlast nije u stanju, tj., ako nema znanja, moći i vještinu da osigura građanima psihički i fizički mir i sigurnost zbog verbalnih ili fizičkih napada na društvo i državu, onda se građani osjećaju nesigurnim i zabrinutim. Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Makrona da je u Bosni postavljena ili se postavlja “tempirana bomba” od migranata sa istoka je verbalni udar na bosansko društvo i državu, udar kojeg bosanska vlast ne bi smjela olahko shvatiti, niti bi se građani smjeli pouzdati u puke verbalne reakcije političara, reakcije koje daju dojam da bosanska vlast drži stvari pod kontrolom. Vlast bi morala shvatiti Makronovu izjavu vrlo ozbiljno, kao što je bila i Miteranova posjeta Sarajevu vrlo ozbljan znak za ono što se poslije toga događalao - opsada Srajeva, četiri godine agresije na Bosnu do genocida u Srebrenici. Te dvije poruke - Miteranova i Makronova - su slične ako nisu i iste. To bosanska vlast, prije svih bošnjačka/bosanska politika, ako je savjesna i odgovorna za mir i sigurnost nacije, mora ozbiljuno shvatiti i proučiti to na sljedeći način:

(1) Mora bosanska vlast (Bošnjaci/Bosanci) pokrenuti diplomatsku aktivnost radi utvrđivanja odakle Makronu ideja o “tempiranoj bombi” u Bosni. Je li to njegova osobna ideja ili je to ideja francuske obavještajne službe, koja je najopremljenija i najsposobnija u Europi? Bosna ima dragocjeno iskustvo iz rata kad su joj se podmetali lažni muslimanski mudžahidini s lošim namjerama protiv Bošnjaka muslimana.

(2) Bosanska vlast mora utvrditi kako je došlo do toga da je Bosna odjedanput postala mjesto odlaganja migranata, koji odjedanput postaju opasnost za Europu (Francusku), kao “tempirana bomba” i to samo tamo gdje su Bošnjaci muslimani većina. Sadašnji migranti u Bosni nisu pali s neba, već su prošli dugi put kroz europske zemlje i Bosni susjedne zemlje, koje sigurno znaju ko su ovi ljudi, odakle dolaze, zašto napuštaju svoje domove te zašto traže azil u Europi. Oni ne traže azil u Bosni. Ko ih onda svrača u Bosnu i zašto? Je li zato što su bosanske granice lahko prolazne ili zato što u Bosni ima “previše” muslimana tik uz granicu Hrvatske pa neka se broj uveća da bi se onda smanjio kao razlog za “final solution”?

(3) Zašto i bosanska vlast, kao druge vlasti u bosanskom okruženju, ne zatvori svoje granice (udari žicu) za migrante sa istoka, jer to nije više humatirno, već političko i sigurnosno pitanje, pitanje koje Bosnu iznova stavlja u poziciju osumnjčenog zbog vjere - islama i zbog nemoći da se odupre lažnim optužbama, kao s početka devedesetih. Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio. Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi.


Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio. Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi.


(4) Stoga, kao narod sa iskustvom genocida nemamo pravo više biti naivni. Bosanska vlast, prije svih Bošnjaci muslimani, moraju Makronovu prijetnju ozbiljno shvatiti i učini sve što je u njihovoj moći da se sa francuskim vlastima oko toga do u detalje razjasne i objasne. Ovo je lična odgovornjost svakog bosanskog političara, jer je poruka Makrona isuviše ozbiljna da bi ijedan bosanski/bošnjački političar mogao reći da ga se to ne tiče. Ovo pitanje mora se ticati svakog Bošnjaka/Bosanca koji se zakleo da će čuvati mir i sigurnost svih građana u bosanskoj državi.

(5) Mi, Bošnjaci muslimani, uvjek smo imali ispruženu ruku za svakoga kome je pomoć potrebna bez obzira na vjeru, naciju i rasu. Stoga razumijem potrebu za apel da se humanitarno kroz sergiju pomogne migrantima u našoj zemlji. Ali, to nije način ni da se riješi njihov slučaj, ni da mi pokažemo da smo humani, savjesni i odgovorni. Mi, odnosno naš moralni i duhovni zahtjev mora biti da vlast, a to znači ljudi po imenu i prezimenu, koji obnašaju zakonodavnu i izvršnu vlast moraju uraditi državni sistem, prema kojem će se pitanje migranata rješavati na pravi i trajni nači. Jer, pitanje migranata nije bosansko pitanje (nije muslimansko pitanje), već je to europsko pitanje i zato nije ni politički pošteno ni moralno ispravno da se Bosna, koja ima iskustvo genocida, opterećuje time te da ju se optužuje za izvor eurospke nesigurnosti. To je nepošteno, nemoralno i za nas Bošnjake muslimane krajnje opasno. To mora shvatiti naša bosanska politička i duhovna vlast prije nego što bude kasno!