Zlikovac i siladžija iz logora motel "Sonja"
UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA: GENERALE MACKENZIE, NISTE KOMPETENTNI DA GOVORITE O PRESUĐENIM ČINJENICAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Oct 2019. 15:10:20


Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo je pismo generalu Lewisu MacKenziu u vezi izjava o Bosni i Hercegovini.

- Vi kao vojnik niste kompetentni da govorite o presuđenim činjenicama, posebno iz razloga što se za vaš vojni angažman u Bosni i Hercegovini vežu vrlo kompromitirajuće aktivnosti, - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je MacKenzie bio u službi Ujedinjenih nacija te da je imao obavezu da štititi civile.

- Prema izjavama mnogih svjedoka vi ste vrlo nečasno postupali. Možda ste vi autor i jednog od sramnih grafita iz jedne od UN baza u Bosni i Hercegovini, - navodi se u pismu Udruženja, objavila je Fena.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je reagiralo na predavanje koje je zloglasni general MacKenzi održao na Filološkom fakultetu u Beogradu je, na temu „Osvrt na srpsko-kanadske odnose i savezničke veze“ u kojem je ovaj srpski zet negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.


Na početku srpsko-crnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992), zapovjednik snaga UN-a u Bosni i Hercegovini bio je kanadski general Lewis MacKenzie, otvoreno je podržavao velikosrpski projekte koje su provodili balkanski kasapi Milošević i Karadžić. Također, MacKenzi se dovodi u vezu sa silovanjima Bošnjakinja u Motelu "Sonja" u Vogošći koji je pretvoren u logor. Isti motel, vojnici srpsko-crnogorske agresorske vojske, potvrđuju izvještaji UN-a, koristili su kao kamp za silovanje Bošnjakinja i Hrvatica. Prema izjavama očevidaca, 1992. je logor "Sonja" pohodio je i general MacKenzie.

Kantonalno tužitelištvo u Sarajevu bilo je pokrenulo istragu, koje također raspolaže svjedočenjima više žena koje su potvrdile da je kanadski general dolazio u logor, prisustvovao, te sam silovao zarobljenice. Sarajevski kantonalni tužitelj je rekao da se MacKenzie "skriva iza imuniteta koji mu omogućava međunarodna zajednica".

"Kon Tiki" restoran, poznatiji kao "Sonja", u sarajevskom predgrađu Vogošća, je prema izvještajima UN-a najzloglasniji centar za zlostavljanje nesrpskih žena tokom opsade Sarajeva. Primjerice, tu je dvije djevojčice, stare sedam i trinaest godina, pred njihovim roditeljima, silovalo 20 srpskih vojnika, navodi izvještaj UN.

Prema pisanju nagrađivanog novinara Roya Guttmana, UN-ovi oficiri su bili redovni posjetioci u "bordelu" kojeg su vodili Srbi. Njih se također optuživalo da su seksualno iskorištavali Bošnjakinje i Hrvatice koje su služile kao seksualne robinje. Više žrtava silovanja, koje su preživjele, su svjedočile da su i pripadnici UN-a sudjelovali u iživljavanju nad njima, ranije su objavile agencije.