Članovu Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“ dužili se u Domu „Bočica“ kod Kaknja
SEVDALINKA NA NADMORSKOJ VISINI OD 920 METARA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 12. Sep 2019. 15:09:51


Jedno od najmlađih bosanskohecegovačkih Udruženje ljubitelja sevdaha jeste „Sevdalinka“, koje okuplja sve sevdalije, ne samo iz naše zemlje već i zemalja širom Svijeta. U veoma kratkom roku realozovalo je niz projekata vezanh za promovisanje naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Po riječim Zulfe Bote, predsjednika ove agilne organizacije iza njih je i prvi koncert članova udruženja u Štutgartu, gdje im je domaćin bila Zikreta Lihović, koja u Njemačkoj, vrlo uspješno, osim promocije naših tradicionalnih jela u svojoj aščinici „Ziki“, promovira i našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku; promocija duplog album „Za sevdah i Bosnu živi srce moje'“ na kojem članovi udruženja izvode pjesme pisane u duhu naše muzičke tradicije; gostovanja širm Bosne i Hercegovine; organizacija Prvog festivala sevdalinke u Jelahu kod Tešnja, te učešće više članova udruženja na muzičkim festivalima u Bosni Hercegovin, ali i regiji.

- Od svega su nam najdraža naša druženja u okviru kojih redovno analizramo šta smo radili do tada ali i zasviramo i zapjevamo za svoju dušu, kaže Zulfo Bota.Jedno od tavh druženja održan je nedavno u Domu „Bočica“ Planinarskog društva „Bobovac“ iz Kaknja na nadmorskoj viini od 920 metara.

Zikreta Lihović, koja svesrdno pomaže rad Udruženja „Sevdalinka“, u sklopu svoj boravak u Bosnu i Hercegovini, na druženje sa svojom familijom pozvala je i članove ovog udruženja te su se tako, uz „iće i piće“ i bogat asortiman tradicionalnih bosanskohercegvačkih jela, priremljenim po receptima aščinice „Ziki“, evocirale uspomene vezane za aktivnosti sevdalija ali i zasviralo, zapjevalo i zaigralo.Uz harmoniku Ede Jahića i gitaru Nermina Velića, pored Zulfe Bote, Mesuda Krešralice, Elmedine Lalićić, Mirhada Okanović a, Ede Jahića...., zapjevala je i sama Zikreta Lihović, a nakon pjesme zaigralo se i tradicionalno kolo bosansko.

- Sedamnaest godina je prošlo od kako sam otšla iz Bosne i Hercegovine, kaže Zikreta Lihović. Međutim, ni jednog trenutka nisam odlutala od svoje domovine i njene kulinarske ali i muzičke tradicije. Druženje na „Bočici“, u mom rodnom kraju, je moja želja u okviru koje sam, u sevdahu, spojila prijatelje i famliju.

U prelijepom ambijentu oko Doma „Bočica“, članovi udruženja snimili su više video klipova sa tradicionalnim pjesmama sevdalinki, a koji su, putem interneta, live emotovani na društvenim mrežama te se tako tradicionalna bosankohercegovačka pjesma sevdalinka čula širom Svijeta.