RATNOM ZLOČINCU RADISLAVU KRSTIĆU PONOVNO ODBIJEN ZAHTJEV ZA PRIJEVREMENU SLOBODU
Autor: BIRN
Objavljeno: 11. Sep 2019. 14:09:15


Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Radislava Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Mehanizma.

Krstić je početkom 2019. godine tražio da bude prijevremeno pušten na slobodu na osnovu zakona Poljske, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Prema zakonima Poljske, osoba koja izdržava kaznu od 25 godina, što je odlukom poljskog suda najduže koliko Krstić može izdržavati u ovoj zemlji, ima pravo podnijeti zahtjev za uslovno prijevremeno puštanje nakon što je izdržala kaznu od 15 godina. U skladu sa ovim propisima i odlukom suda u Varšavi, Krstić je imao formalno pravo da podnese zahtjev za prijevremeni izlazak na slobodu u decembru 2013. godine.

U decembru 2016. godine Krstiću je odbijen zahtjev za izlazak iz zatvora.

Krstić je novi zahtjev podnio 27. februara 2019. godine regionalnom sudu u Poljskoj.

Sudija Agius je u odluci naveo da Krstiću uskraćuje prijevremeno puštanje na slobodu jer on trenutno ne ispunjava uvjete za razmatranje.

“Nema naznaka da postoje uvjerljive ili izvanredne okolnosti koje bi opravdale puštanje Krstića prije nego što je odslužio minimalni broj godina potreban da bi se smatrao podobnim za prijevremeno puštanje na slobodu”, stoji u odluci.

U odluci se navodi da je, prema podacima registrara Mehanizma, Krstić trenutno izdržao više od 20 godina zatvora i da će dvije trećine kazne odslužiti do 28. marta 2022. godine.

“U nedostatku bilo kakvih novih podataka o trenutnom zdravstvenom stanju Krstića, nema naznaka bilo kakvih uvjerljivih ili izuzetnih okolnosti koje bi zahtijevale njegovo puštanje na slobodu prije nego što je izdržao dvije trećine kazne”, stoji u saopćenju.

Kako je navedeno, zahtjev za prijevremeno puštanje Krstića na slobodu postat će prihvatljiv 28. marta 2022. godine.

Krstić je pred Haškim tribunalom 2004. osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Krajem te godine je upućen na izdržavanje kazne u Englesku, ali je tamo bio napadnut u zatvoru, nakon čega je vraćen u Haag, a potom upućen u Poljsku da odsluži ostatak kazne.

U ljeto 2013. godine Haški tribunal oslobodio je Krstića optužbi za nepoštivanje suda zbog odbijanja da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.