Udruženje „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo i Udruženje „101 brigada“ Sarajevo pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo
PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „LEGENDA O ZAMI - SMRT ZA ŽIVOT“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. Sep 2019. 15:09:03


Povodom obilježavanja 25 godina od herojske pogibije našeg zavičajca Zama Dučića obavještavamo vas da je u organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo završeno snimanje dokumentarnog filma „Legenda o Zami - smrt za život“, sve u produkciji Udruženja „Pravda“ Sarajevo, na čijem je čelu istaknuti reditelj i autor filma Avdo Huseinović, poznat i prepoznat po ovakvim filmovima.

U srijedu, 25. septembra 2019.godine, sa početkom od 19,00 sati, tačno na dan pogibije, održat će se premijera dokumentarnog filma u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad Sarajevo, u zajedničkoj organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ Sarajevo i Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, u kojoj je Zamo bio komandant manevarskog bataljona.

Pokrovitelj premijere filma je Općina Novi Grad Sarajevo na čelu sa organizacijom boraca iste općine.

Također, istog dana, 25.septembra 2019.godine, od 11,00 sati, u organizaciji Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, biće upriličeno tradicionalno odavanje počasti i dova na Zaminom mezaru u haremu Ali-pašine džamije, dok u popodnevnim satima obilazak mjesta pogibije.

Pozivamo vas da se odazovete, u što većem broju, na sve navedene događaje, posebno na premijeru filma, te da na taj način, svi zajedno, odamo počast našem heroju, piše u saopćenju Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ – Sarajevo.