SRPSKOM ZLOČINCU MILOMIRU DAVIDOVIĆU POTVRđENO SEDAM GODINA ZATVORA ZA ZLOČIN U FOČI
Autor: BIRN
Objavljeno: 22. Aug 2019. 12:08:33


Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Milomiru Davidoviću kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u julu 1992. godine u Foči.

Prvostepenom presudom iz februara ove godine Davidović je proglašen krivim što je od 3. do 18. jula 1992. godine, nakon što je Dragan Zelenović izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-4 iz fočanskog Srednjoškolskog centra, gdje su bile zatočene, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, prisilio S-1 na seksualni odnos, nakon čega su je silovali i drugi vojnici.

Zbog nedostatka dokaza, Davidović je prvostepenom presudom oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao S-1, S-4 i još jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, nakon što ih je Zelenović prethodno doveo iz Srednjoškolskog centra.

Apelaciono vijeće je potvrdilo i ovaj dio prvostepene presude.

Oštećenoj S-1 je dosuđen dio imovinskopravnog zahtjeva zbog pretrpljenog straha, fizičke i duševne boli, povrede slobode, dostojanstva, morala i prava ličnosti, kao i umanjene životne sposobnosti, a Davidović je obavezan da joj plati 10.000 konvertibilnih maraka (KM). Za ostvarivanje ostatka iznosa, oštećena se upućuje na parnicu.

Davidović je obavezan platiti i naknadu sudskih troškova u osuđujućem dijelu.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.