ČEKA SE IZVINJENJE I OSTAVKA KRISTINE LJEVAK ILI ĆE SE GONITI INAT ZA INAT?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. Jul 2019. 20:07:02

Nadam se da će i Kristina Ljevak shvatiti da je vrijeme za izvinjenje žrtvama srpskog genocida, kao i za njezinu ostavku kao moralni čin unatoč podršci, koju ima od svojih istomišljenika i miljenika. Treba nešto naučiti iz slučaja guvernera Portorika Ricarda Rosselló, koji se dugo inatiju, ali je na kraju shvatio da mora čuti glas naroda - naravno, u slučaju Kristine Ljevak, ona mora čuti glas žrtava genocida. Od inata nema selameta!


DR. MUSTAFA CERIĆ: Ovaj lažni bugarski film nije samo zloćudni krivotvorac činjenica, već je i lažljivi krivolovac na bosanske ljude i institucije kako bi postigao cilj negacije srpskog genocida kroz sotoniziranje svjedoka i falsificiranje bosanske ratne i poratne povijesti. Zbog svega toga traži se ostavka Kristine Ljevak.
Unatoč sramnog nehata sarajevsko-mahalske i salonsko-filmsko-(ne)kulturne elite, kojoj je "slučajno" prošlo kroz ruke, procurilo kroz prste i prošlo ispred očiju prikazivanje lažnog bugarskog filma: “Tužilac, branilac, otac i sin“ u sred Sarajeva, uredništvo Kantonalne televizije Sarajevo na čelu sa vršitečljicom direktorice Kristinom Ljevak, nema nikakvo razumno opravdanje za reememitovanje tog filma na 11. juli, 2019. god., kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ne samo u Bosne već u Europi i svijetu.

Žertve genocida, prestavljene kroz Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ i „Udruženje žrtava i svjedoka genocida“ s pravom traže od uredništva TVSA javno izvinjenje zbog prikazivanja tog filma 11. jula ili će pokrenuti sudski postupak protiv odgovornih za taj sramni i neodgovorni čin negacije svjedoka genocida. Žrtve genocida nalaze uporište za pokretanje sudskog postupka u činjenici da je u Federaciji Bosne i Hercegovine donešen krivični zakon o zabrani negiranja genocida.

Danas se oglasio i Rijaset Islamske zajednicem saopćenjem za javnost u kojme se istiće da je "producent filma (“Tužilac, branilac, otac i sin“) bez ikakva znanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovino, ili bilo kakve komunikacije sa našim institucijama, na grub i nedopustiv način zloupotrijebio instituciju Islamske zajednice na nečastan način". (Podsjećamo, režija filma se u odjavi, između ostalih, zahvaljuje i Rijasetu Islamske zajednoce na pomoći u realizaciji ovog filma).

Dakle, ovaj lažni bugarski film nije samo zloćudni krivotvorac činjenica, već je i lažljivi krivolovac na bosanske ljude i institucije kako bi postigao cilj negacije srpskog genocida kroz sotoniziranje svjedoka i falsificiranje bosanske ratne i poratne povijesti. Zbog svega toga traži se ostavka Kristine Ljevak.

Međutim, čini se da neće biti ni izvinjenja ni ostavke. Izvinjenje je preskupa riječ, a ostavka je zahtjevna moralna svijest i savjest. Davanje ili prodavanje skupe riječi izvinjenja za "jeftinu priču" žrtava genocida nije u opisu posla Kristine Ljevak. A što se tiče njezine ostavke, pa to Kristini ne pada na pamet, jer je već dobila podršku od svojih istomišljenika, koji joj poručuju: "Odlično. To je jak razlog da se film ponovo emituje na TVSA i da ga gledaoci pogledaju" (Mirza Hajrić Privatno). Kristina slavodobitno odgovara: "Možda u kinu Općine Novi Grad bude organizirana projekcija uz naknadu naravno. Jer patriotizam nema cijenu". A Denis Raić tumači Kristini: "A zbog čega oni tačno traže tvoju ostavku osim zato što su očigledno fašisti?"

Ništa novo na bosanskom nebu. Sve je isto od Kulina bana do naših dana. Mijenjaju se samo likovi i uloge u antibosanskom teatru, među kojima, nažlost, ima i Bošnjaka. To su likovi čija je glavna uloga da odigraju antitezu bosanskoj istini i pravdi, a to je negiranje genocida nad Bošnjacima. Stoga, onoga koji traži ostavku od Kristine Ljevak, treba proglasiti fašistom, jer to što je Kristina uradila je "odlično" i to treba nastaviti da vide i oni gledaoci, koji to nisu vidjeli. Šta da vide? Pa da vide kako se negira srpski genocid na sarajevskoj televiziji tako da nikome više ne padne na pamet da se tome protivi, već treba da se na to navikne. Jer, u ratu je bilo zločina na svim stranama. Meže biti da je bilo zločina na svim stranama, ali zločin genocida se dogodio samo na jednoj strani, nad Bošnjacima i to samo od jedne strane, od strane Srba. (Crnogorci su se lukavo izvukli iz ove priča iako su suodgovorni). I to samo zbog njihove bošnjačke/bosanske vjere, nacije i države.

Eh, ti koji insistiraju na toj činjenjenici, koju se ne može ni poreči ni pobiti, su fašisti, a likovi koji su dobili ulogu lažova, falsfikatora, plagijatora i Faustovog Lucifera - oni su zaštićena ljudska rasa u Sarajevu. Njima je dopušteno da govore i rade što im je volja, jer ko god ih krivo pogleda, oni ga optuže da je fašista. Oni se fanatično kriju iza antifašizma, kao zeloti iza vjerskog fanatizma. Nema razlike između njih u mržnji i netrpeljivosti prema onima, koji misle i vjeruju drugačije od njih.

Drago mi je da se Rijaset Islamske zajednice oglasio i time pokazao odlučnost u odbrani časti i ugleda svjedoka žrtava genocida. Nadam se da će Rijaset iz ovog slučaja izvući pouku da oko nekih pitanja nema kompromisa, kao što je pitanje srpskog genocida nad Bošnjacima. Oduvjek je bilo i to će zauvjek i biti da u Bošnjaka mora neko biti meta, ali i kao štit u odbrani časti naše vjere, nacije i države. Nema izmicanja, niti može biti lažnog umiljavanja onima, koji bi da javno rade što hoće, ali da im se ne prigovara. Sve dok je tako, oni vas javno ne prozivaju. No, čim im darneš u ono što oni smatraju da je njihovo neprikosnoveno pravo u javnom moralu, oni se uznemire i postaju netolerantni prema vama na način da vas optuže za radikalizam (i fašizam). Ali, neko mora biti ta njihova meta, taj naš štit od njihovim bezočnih napada u vjeri i moralu. Islamska zajednica mora biti svijesna te svoje povijesne uloge prije svih. Ona je to oduvjek i bila. I nadam se da će to zauvjek i biti, ako Bog da.

Drago mi je, također, što je danas na 12. redovnoj sjednici Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio zaključak, u kojem se "daje punu podrška reakcijama Pokreta Majki enklave Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, vezano za emitiranje filma "Tužilac, branilac, otac i sin" na TVSA 11. jula 2019. godine, u kojem se dovodi u pitanje kredibilitet procesa vođenih pred Haškim tribunalom". Ovo je veoma značajno ne samo da žrtve genocida osjete da nisu same, već i zato što smo se mi osnivači SDA zavjetovali da ćemo se boriti za čast i ugled našeg naroda. Neki su počeli da sumnjaju u taj zavjet. Današnjim zaključkom SDA je potvrdila da u sebi sadrži još uvjek neke važne principe na kojima je osnovana i po kojima je djelovala u najtežim povijesnim okolnostima za Bosnu i Dobre Bošnjane. Nije mi jasna današnji razlika između današnjeg zaokreta SDA od bošnjačke do bosanske političke stranke. Mislio sam da su ta dva pojma identična u svakom pogledu u smislu da je svaki Bošnjak Bosanac, dok svaki Bosanac nije Bošnjak, može biti i Srbin, i Hrvat, i Mađar, itd. Bojim se da stalno zbunjujeme naš narod i stalno se nešto preispitujemo bez ikakve potrebe i bez razumne koristi. Znam SDA ne voli da ju se kritizira, ali kao osnivač imam pravo i obavezu pred Bogom i pred mojim narodom da to činim. Ovo je blaga kritika. Može biti i oštrijih kritika, ali se sustežem, jer vidim da nas napadaju sa svih strani i iz svih raspoloživih oružja, verbalnim i drugim.

Nadam se da će i Kristina Ljevak shvatiti da je vrijeme za izvinjenje žrtvama srpskog genocida, kao i za njezinu ostavku kao moralni čin unatoč podršci, koju ima od svojih istomišljenika i miljenika. Treba nešto naučiti iz slučaja guvernera Portorika Ricarda Rosselló, koji se dugo inatiju, ali je na kraju shvatio da mora čuti glas naroda - naravno, u slučaju Kristine Ljevak, ona mora čuti glas žrtava genocida. Od inata nema selameta!

To je nužno shvatiti kao pouku i poruku svima da se takve stvari - negacija genocida nad Bošnjacima na sarajevskoj televiziji - ne smije nikad i nikome više ponoviti!