SUSRET ALKALAJ – BRAMMERTZ: NASTAVITI BORBU PROTIV GLORIFIKACIJE ZLOČINA I ZLOČINACA
Autor: AA
Objavljeno: 14. Jul 2019. 11:07:18


Ambasador Sven Alkalaj, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama sastao se u New Yorku sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastanak, koji je inicirao Brammertz, održan je u okviru njegove posjete i podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem će se raspravljati o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), biće održano 17. jula 2019. godine.

Alkalaj je na početku sastanka poželio dobrodošlicu tužiocu Brammertzu, te naglasio spremnost institucija BiH za saradnju sa IRMCT-om, kao i neophodnost regionalne saradnje.

Brammertz je naglasio spremnost IRMCT-a da Tužilaštvu BiH pruži svu neophodnu pomoć, prije svega, u edukaciji tužilaca, posebno u slučajevima seksualnog nasilјa. Naveo je da je edukacija tužilaca u BiH bolјa opcija od učešća stranih tužilaca u postupcima, sa posebnim akcentom na pitanje finansiranja rada mehanizma.

Alkalaj je istakao da bi jedna od osnovnih funkcija UN-a, kao i drugih institucija, trebala biti prevencija konflikata, odnosno preventivna diplomatija. Kao poseban problem za sve zemlje regije, sagovornici su naglasili borbu protiv glorifikacije zločina i zločinaca. U tom pravcu, zaklјučeno je da je neophodno podizanje svijesti, ali i unapređenje obrazovanja stanovništva, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.