Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio uskršnju čestitku banjalučkom biskupu Franji Komarici i katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini
NEKA USKRS VRATI NADU, MIR I LJUBAV U SRCA SVIH KATOLIKA U BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: B.net
Objavljeno: 21. Apr 2019. 12:04:15

Svim vjernicima koji danas, kao i onim što će slaviti za sedam dana, želim SRETAN USKRS / SREĆAN VASKRS.

Živim za dan kada ce uskrsne/vaskrsne želje postati stvarnost, što će reći da pobjedi život nad smrću, mir nad ratom, dobro nad zlom, ljubav nad mrznjom, tolerancija nad netrpeljivošću, svjetlo nad tamom, suživot nad separatizmom, milosrđe nad grijehom, istina nad lažima, pravda nad nepravdom..., proučio je bh. ilustrator i karukaturista Šukrija Meholjić.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je u subotu, 20. aprila 2019. godine, uskršnju čestitku banjalučkom biskupu Franji Komarici i katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini.

Salkić je, u ime Bošnjaka muslimana iz bh. entiteta RS, katolicima uputio čestitke povodom, kako je naveo, velikog blagdana nade, rađanja i novih početaka, uz iskrenu nadu da će Uskrs proslaviti sa svojim porodicama u dobrom zdravlju i blagostanju.

- I ovaj blagdan nas podsjeća na jedinstveno bogatstvo naše domovine Bosne i Hercegovine. Stoljećima se radost blagdana na ovim prostorima dijelila sa komšijama, čime se čvrsto gradilo međusobno poštovanje i tolerancija. Iskreno se nadam da će ove vrijednosti biti sastavni dio života građana Bosne i Hercegovine i u narednim decenijama i stoljećima, te da će nove generacije nastaviti graditi društvo jednakih prava i mogućnosti za sve građane na cijeloj teritoriji naše domovine.

Blagdani su prilika i da se sjetimo obespravljenih i ugroženih. Bosanski katolici Hrvati u bh. entitetu RS su u teškom položaju kao i Bošnjaci muslimani, i dijele skoro identične probleme. Očekujemo od nadležnih u bh. entitetu RS da otklone diskriminaciju koja se provodi prema Hrvatima katolicima i Bošnjacima muslimanima.

Neka ovaj Uskrs donese bolji život i prosperitet svim katolicima u Bosni i Hercegovini, neka vrati nadu, mir i ljubav u srca svih katolika, te neka novi početak, što i simbolizuje ovaj blagdan, bude jačanje zajedničkog života koji je stoljećima utemeljen na prostorima Bosne i Hercegovine, stoji u čestitci koju je potpredsjednik Ramiz Salkić uputio u povodu velikog katoličkog praznika Uskrsa.