Ovo su napadi na cijelo čovječanstvo, poručio je predsjednik Turske
U NAPADIMA NA ŠRI LANCI POGINULO NAJMANJE 207 OSOBA, OKO 500 RANJENIH
Autor: AA
Objavljeno: 21. Apr 2019. 12:04:17


U napadima na crkve i hotele na Šri Lanci poginulo je najmanje 207 osoba, a među njima je 27 stranaca, javlja Anadolu Agency (AA).

U nedjelju, u jutarnjim satima izvedeni su napadi na crkve St. Anthony's u Kochchikadeu, St. Sebastianu u Katani i crkvi u Batticaloi, te hotelima Shangri-La, Cinnamon Grand i Kingsbury u Colombu.

Nakon toga izvedeni su napadi nedaleko od zoološkog vrta u Dehiwali, predgrađu Colomba i u predgrađu Detamogoda.

Diplomatski izvori navode kako su u napadima poginula dva državljana Turske.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, a ministar odbrane Ruwan Wijewardane navodi kako je privedeno sedam osoba koje se povezuju s napadima.

Uveden je policijski sat, a osude napada pristižu iz cijelog svijeta.

Šef kuhinje u hotelu Hilton Colombo, u Colombu Erkan Bostanci radi u hotelu nedaleko od Kingsburyja, jednog od hotela na kojeg je izveden napad.

Za AA je pojasnio kako sigurnost u hotelima u zemlji nije na naročito visokom nivou i da je lako ući i izaći iz hotela koji su bili mete napada.

Dodao je kako su se u hotelu u kojem radi odvijale pripreme za obilježavanje Uskrsa, zbog čega nisu čuli eksplozije.

”Zasigurno da ovakvi napadi u zemlji nisu očekivani. Ovi ljudi, čak i kad neko povisi ton dok priča, misle da je došlo do svađe“, rekao je Bostanci.

Erdogan: Napadi na Šri Lanci su napadi na cijelo čovječanstvo

redsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najoštrije je osudio seriju terorističkih napada koji su se jutros dogodili na Šri Lanci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najoštrije osuđujem terorističke napade koji su na praznik Uskrsa izvedeni na nedužne ljude u crkvama i hotelima na Šri Lanci. To su napadi na cijelo čovječanstvo“, poručio je Erdogan na Twitteru.

Erdogan je u ime turskog naroda i lično ime uputio poruku sućuti porodicama stradalih i cijelom narodu Šri Lanke.

Najmanje 129 osoba je poginulo, a 500 je ranjeno u odvojenim bombaškim napadima koji su se rano jutros dogodili u tri crkve i u tri hotela na Šri Lanci.

Mete napada bile su crkve u mjestima Kochchikade, Negombo i Batticaloa, kao i hoteli Shangri La, Cinnamon Grand i Kingsbury u Colombu.