Udruženo protiv negatora genocida u vrhu vlasti države Bosne i Hercegovine
UDRUŽENJA ŽRTVE RATA OD KANADE TRAŽE DA INSISTIRA SANKCIONISANJE DODIKA, ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA I NASRTAJA NA VLADAVINU PRAVA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Apr 2019. 13:04:58


Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo 12 udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH članovima Kanadskog parlamenta, premijeru Kanade Justin Trudeau i ministrici vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland.

Pismo 12 udruženja koja okupljaju žrtve rata je vezano za sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, očitovano kroz glorificiranje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudova. U pismu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

Kanadski parlament je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH. Tim rezolucijama je potvrđena privrženost Kanade istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava. Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo je elektronsku, parlamentarnu peticiju e-1837 za donošenje zakona o kažnjavanju svih Kanađana koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid. Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu.

Agresivna kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica žrtava grubi je atak na ljudska prava. Kanada mora čvrsto djelovati u BiH u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i treba tražiti sankcije za one koji to čine.

Institut za istraživanje genocida Kanada u potpunosti podržava pristup udruženja žrtava u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nada se kanadskoj zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti u BiH protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.