TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. Apr 2019. 14:04:54

DR. MUSTAFA CERIĆ: Kako vas, Tanaskoviću, nije stid vaše lične savjesti, jer se očito Boga ne bojite, da se stavite u stroj negacije i omalovažavanja bola i patnje 11.000 ubijenih Sarajlija, među kojima je 1600 sarajevske djece? Kako možete zanemariti bol i patnju majki, koje su gledale kako im škorpioni, ti srpski kukavički junaci, s leđa ubijaju sinove: Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusu Delića (25).


Znao sam da će mi neuvaženi Darko Tanasković odgovoriti na moje otvoreno pismo. On jednostavno ima potrebu da polemizira s nama u Bosni, a ja sam mu nabacio udicu, na koju se ulovio. Posebno voli da nas poučava haqqu i ahlaku. To mu je bilo ušlo u naviku, jer su mu rekli da je on taj koji treba da u Beogradu i iz Beograda uči i odgaja bosansku ulemu. I to na temelju njegove floskule da islam bolje poznaju oni, koji ga izučavaju izvana nego oni koji ga uče i žive iznutra. Tanaskavić je, zaista, u to vjerovao, a možda još uvjek vjeruje, da bolje poznaje islam od muslimanske uleme, poput njegovog mu brata, ludog smozvanog islamologa Miroljuba Jeftića, koji je sebi umislio da ga muslimani, Turci, pozivaju da im tumači islam.

Znao sam isto tako da će Tanasković upasti u zamku moje namjerne nepreciznosti oko njegovog članstva u fantomskoj komisiji za negaciju srpskog Srebreničkog genocida nad Bošnjacima/Bosancima u Bosni. Znao sam da će se pravdati da on nije član te Dodikove takozvane: "Nezavisne internacionalne komisije za istraživanje patnji u regionu Srebrenica 1991-1995. god", na čelu sa kvazihistoričarem Gideonom Grifom (Gideon Grief) iz Israela, ali nije imao hrabrosti da nam saopći da je član druge takozvane: "Nezavisne internacionalne komisije za istraživanje patnji Srba u Sarajevu tijekom 1991-1995. god., na čelu sa smozvanim islamologom i kvazihistoričarem Rafaelom Isralom sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu.

[The Government of the Republic of Srpska nominated the following persons as members of the Independent International Commission for Investigating the Sufferings of Serbs in Sarajevo during the 1991-1995 period:
1) Rafael Israeli, professor of the Hebrew University of Jerusalem and an expert in the history of radical Islamism, Chairman
2) Walter Manoshek from Austria, Member
3) Laurence Armand French from the United States, Member
4) Darko Tanaskovic from Serbia, Member
5) Giuseppe Zaccharia from Italy, Member
6) Victor Bezruchenko from Russia, Member
7) Patrick Bario, from France, Member]

Hrabrost je odlika velikih, a ne malih ljudi, poput Darka Tanaskovića, koji je mogao biti veliki srpski Karl Jaspers (1969), koji je objasnio Nijemcija da postoje četiri vrste njemačke odgovornosti za Holokaust nad Jevrejima: krivična, politička, moralna i metafizička. (Vidi: "Je li njemački narod kriv" ("Sind die deutschen Leute schuld?"). Iz ovih predavanja nastala je Jaspersova knjiga: "Die Schuldfrage" ("Pitanje njemačke krivnje"). Ali, to se Tanaskoviću nije dalo, jer kao što kaže jedna arapska poslovica: al-Rezīlu lā jurzelu ("اَلرَّذِيلُ لاَ يُرْذَلُ") ["Rezil se ne može ureziliti"]. Bosanski kazano to znači: "Đon-obraz se ne može odđoniti". Jer da jeste, ne bi se Tanasković hvalio da se nije izjasnio oko Srebreničkog genocida. A nije zato što nema čistog-obraza da kaže istinu, ali ima đon-obraz da se ruga Sarajlijama, časnim građanima - Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, koji se osjećaju časnim Bosancima, koji su patili pod srpsko-crnogorskom fašističkom opsadom svoga grada 1425 dana što je duže i strašnije od opsade Staljingrada od strane fašističkih Nacista.


Ne bi se Tanasković hvalio da se nije izjasnio oko Srebreničkog genocida. A nije zato što nema čistog-obraza da kaže istinu, ali ima đon-obraz da se ruga Sarajlijama, časnim građanima - Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, koji se osjećaju časnim Bosancima, koji su patili pod srpsko-crnogorskom fašističkom opsadom svoga grada 1425 dana što je duže i strašnije od opsade Staljingrada od strane fašističkih Nacista.


Kako vas, Tanaskoviću, nije stid vaše lične savjesti, jer se očito Boga ne bojite, da se stavite u stroj negacije i omalovažavanja bola i patnje 11.000 ubijenih Sarajlija, među kojima je 1600 sarajevske djece? Kako možete zanemariti bol i patnju majki, koje su gledale kako im škorpioni, ti srpski kukavički junaci, s leđa ubijaju sinove: Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusu Delića (25).

Tanaskoviću, pred ovom strašnom činjenicom padaju sve vaše srpske laži, pa i one koje ste vi lično širili, čak i u džamijama u Turskoj, zlopupotrebljavajući položaj srbijanskog ambasadora u toj zemlji. Za te vaše naručene istraživačke laži, koje spremate za Srebrenicu i Sarajevo, ne mogu vam pomoći ni sto kvazihistoričara iz Izrale a kamoli ova dvojica, koji su zalutali ovdje u ovu balkansku prašumu, gdje im ni vi, Tanaskoviću, ne možete osigurati navigaciju zato što nemate pojma šta se događalo u Sarajevu, niti imate dušu za žrtve Genocida u Srebrenici, niti imate svijesti o tome koliko vas preziru sarajevske majke što im iznova kopate po ljutim ranama i vrijeđate im zdravu inteligenciju.

Tanaskoviću, manite se tog nečasnog i nemoralnog posla. Nemojte uvlačiti neupućene, naivne i islamofobične kvazistoričare iz Izraela u opasnu avanturu s kojom oni nisu ni stručni ni sposobni da se nose. Već, umjesto toga, Tanaskoviću, ako vam je još štogod ostalo od vašeg nekadašnjeg akademskog vigora, napustite ih da zajedno isčitavate na hiljade/tisuće dokumenata što su ih međunarodmi sudovi pravde u Hagu proizveli kroz hiljade/tisuće svjedoka, tužitelja, advokata, sudija te svjetskih vojnih i civilinih eksperata, dokumenta koji najjasnije, najslikovitije, najtačnije i najistinitije, koliko je to u ljudskoj moći, govore šta se događalo ne samo u Sarajevu i Srebrenici, već u cijeloj Bosni, odnosno bivšoj Jugoslaviji.

Tu je, Tanaskoviću, cjelovita i objektivna priča ne samo o Srbima, već o svima nama, priča koju nisu pisali ni vehabije ni mudžahidi, već najveći svjetski stručnjaci za istinu, pravdu i pravo. Ako vi to u Beogradu ikad možete shvatiti, jer, očito, još uvijek vas ima više koji se raduju tuđem zlu, nego tuđem dobru, poput nekih u Beogradu koji su ovih dana slavili paljevinu katedrale Notre-Dame u Parizu.

Možda će vam, Tanaskoviću, biti drago ako vam kažem da nas ta vrsta vaše "zloće i gluposti" u Sarajevu jako plaši. A "najgore je kad se zloća i glupost udrže, pa se čov(j)eku sv(ij)est suzi do granice koja je prvenstveno pogubna za njega samoga, jer ga navodi na nerazumne, iracionalne postupke", poput članstva u Dodikovoj fantomskoj komisiji za negaciju pravosnažnog Srebreničkog genocida i zločina nad Sarajevom.

Bez pozdrava do sljedćeg javljanja:

Mustafa Cerić, Ph. D.
Reisu-l-ulema (1993-2012)

Postscriptum:
[The Government of the Republic of Srpska nominated the following persons to the Independent International Commission for Investigating the sufferings of all people in the Srebrenica Region in the 1992-1995 period:
1) Gideon Grief, Israeli historian and Holocaust researcher, Chairman
2) Adenrele Shinaba from Nigeria, Member
3) Yuki Osa, Member
4) Roger Bayard from Australia, Member
5) Zheng Yi from China, Member
6) Giuseppe Zaccharia from Italy, Member
7) Markus Goldbach from Germany, Member
8) Laurence Armand French, from the United States, Member
9) Marija Djuric from Serbia, Member]

Pročitajte, ako vam se ne gadi, Tanaskovićev odgovor na linku ispod: slobodna-bosna.ba/