PODJELA RESORA: SNSD-U PREMIJER I TRI MINISTRA, HDZ-U I SDA PO TRI MINISTRA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 17. Apr 2019. 15:04:53


Okončan je sastanak stranačkih delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a u zgradi Predsjedništva BiH oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Delegacija SNSD-a u kojoj su pored predsjednika Milorada Dodika bili još Nikola Špirić, Staša Košarac, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija, po izlasku sa sastanka nisu htjeli davati izjave za medije.

"Bili smo vrlo blizu dogovora, bili smo u fazi da parafiramo dogovor", kazao je nakon sastanka lider HDZ-a Dragan Čović.

On je dodao kako se nada da će biti dovoljno mudrosti da se danas putem telefona završi posao oko formiranja Vijeća ministara BiH.

"Sa svoje strane smo dali maksimum, nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara", dodao je Čović.

Čović je dodao kako se o podjeli resora više nema šta pričati, jer su stvari u tom pogledu odrađene.

"Što se tiče HDZ-a djelimično smo zadovoljni, jer smo dobili finansije, civilne poslove i pravdu", potvrdio je Čović.

On je kazao kako se Vijeće ministara da je bilo povjerenja moglo formirati još krajem prošle godine.

"Pregovarački posao je završen, resori su podijeljeni", poručio je prvi čovjek HDZ-a.

Novinarima se obratio i Bakir Izetbegović.

- Približili smo stavove u vezi podjele ministarstava. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nestranačka iz reda ostalih. Zapelo je na aktivaciji MAP-a, to je momenat kada je Dodik završio današnju sesiju. Mi insistiramo na tome, rekao je Izetbegović i dodao:

- SDA bi preuzela ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i ministarstvo odbrane.

Rekao je i da bi ministarstvo za ljudska prava trebala predložiti strana iz Republike Srpske.

- Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica treba preuzeti nestranačka ličnost, ali će je predložiti Srbi iz RS, zaključio je lider SDA.

SNSD-u ostaje pozicija predsjedavajućeg VMBIH, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prenose Vijesti.ba.

Dodik: Nećemo podržati MAP, Izetbegović predložio Radončića za ministra sigurnosti

Nije postignut nikakav dogovor, pričali smo oko raspodjele resora, ali dok se sve ne dogovori i potpiše ništa nije dogovoreno, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik o današnjem sastanku stranačkih lidera.
"Nećemo podržati MAP, jer to je izvan pitanja formiranja Vijeća ministara. BiH treba nastaviti svoj evropski put, trebamo imati formiranu vlast kako bi do kraja godine dobili kandidatski staus za članstvo u EU, ali MAP nije dio toga", kazao je Dodik.

On je još dodao kako su Čović i on potpisali izjavu vezano za neke ranije dogovore stranačkih lidera, ali da je nije potpisao Izetbegović.

"Oni su tražili da se na jedan sumnjiv način potpiše MAP, da aktuelna ministrica stavi potpis, što je apsolutno nemoguće. Izetbegović je tražio da dobije ministarstvo odbrane kako bi u budućnosti njegov čovjek potpisao to, ako ne bude potpisano sada", naveo je Dodik o aktivaciji MAP-a.

Dodik je kazao kako je Izetbegović na sastanku tražio mjesto ministra sigurnosti koje bi navodno pripalo Fahrudinu Radončiću.

"Izetebegović je rekao da očekuje da se na čelo ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbrane. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelo ministarstva sigurnosti, a to je s njim dogovorio", kazao je Dodik.

"Ako ovdje neko krene u rješavanje pitanja vanjskih poslova bez konsenzusa svih, onda on rizikuje da ugrozi neke stvari", kazao je Dodik.

"Izetbegović je spominjao neke probleme koje ima ovdje, na što sma mu ja rekao da mene to ne zanima, zanimaju nas samo interesi RS-a", dodao je Dodik.