U povodu 15. aprila - Dana Armije RBiH
ARMIJA JE ISPISALA NAJČASNIJE STRANICE U HISTORIJI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Apr 2019. 14:04:00


DŽAFEROVIĆ: nastavit Ćemo ono za Što se borila Armija Bosne i Hercegovine


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Tuzli, u bazi Oružanih snaga BiH u Dubravama, rekao da je Armija BiH jedina legalna vojna sila koja je u nemogućim uvjetima obranila Bosnu i Hercegovinu.

''To je velika stvar, ali i velika razlika u odnosu na sve druge vojske koje su dolazile u BiH, koje su harale BiH i koje su pokušavale da unište BiH. Za razliku od svih njih Armija BiH je bila jedina legalna vojna sila legitimne Vlade BiH, međunarodno priznate države. Kritičari toga to nikada ne trebaju zaboraviti i uvijek trebaju da imaju na umu'', rekao je Džaferović te dodao da je Armiju BiH stvarao narod u trenutku koji je bio jedan od najtežih u historiji Bosne i Hercegovine.

''Kada su brojne sile pokušavale da unište BiH, Armija BiH je obranila ovu zemlju i omogućila zaključivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Ona je najzaslužnija za slobodu koju mi danas živimo. Danas, 24 godine nakon Daytona mi treba da nastavimo i nastavit ćemo ono za što se borila Armija Bosne i Hercegovine, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana, ravnopravnih ljudi bez obzira na kojem dijelu ove zemlje živjeli i bez obzira na bilo kakvi nacionalnu ili etničku pripadnost. I ostvarit ćemo taj cilj'', istaknuo je Džaferović.


ZVIZIDIĆ: Armija je herojski odbranila ustavni poredak RBiH

Armija Republike Bosne i Hercegovine, osnovana na današnji dan prije 27 godina, 15. aprila 1992. godine odbranila je ideju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države ravnopravnih građana i naroda, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je stoga, povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 27. godišnjice njenog formiranja, uputio čestitku svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovima porodica šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i svim patriotima koji su doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine.

“Danas je dan kada se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine koji su časno i herojski odbranili suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, prije 27 godina, odlukom Predsjedništva BiH formiranaje Armija Republike Bosne i Hercegovine kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu, herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH. S posebnim pijetetom i respektom sjećamo se šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, njihovih porodica, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih patriota koji su doprinijeli odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine", naveo je Zvizdić.


RAMIĆ: Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike BiH

Armija Republike BiH, legendarna vojna sila, je istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu. Multietničko - bosanskohercegovačko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode. Zato Armija Republike BiH nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi RepublikuBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike BiH nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.

Armija Republike BiH je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Zato je stvaranje Armije Republike BiH važna historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačke države. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji su željeli mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.

U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori, multietnička oslobodilačka borba Armije Republike BiH za Ideju Bosne i Bosanski duh, što je i borba za bosanskohercegovačke, evropske i svijetske vrijednosti, dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH. Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda. Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu BiH u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Zato čuvajmo sjećanje na časnu i hrabru Armiju Republike BiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike BiH, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu BiH. Hvala svim pripadnicima Armije Republike BiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost države BiH. Svim Bosancima i Hercegovcima koji su baštinili, baštine i baštini će slobodarsku misiju Armije Republike BiH u matici i dijaspori, čestitam 15. april, Dan Armije Republike BiH, piše u čestitci povodom Dana Armije Republike BiH koju je potpisao Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.AJANOVIĆ: Armija RBiH je bila okosnica stvaranja i očuvanja cjelovite i multietničke države konstitutivnih bh. naroda

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih i najčasnijih praznika u modernoj istoriji BiH, jer je Armija RBiH, uz teritorijalnu odbranu i ratnu policiju, bila okosnica stvaranja i očuvanja cjelovite i multietničke države konstitutivnih bh. naroda, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Dužnost svih izabranih zvaničnika koji poštuju Armiju RBiH i borce koji su spriječili nestanak države i ostvarenje fašističkih i genocidnih agresorskih namjera - je da vrate dug braniocima BiH usvajanjem usaglašenog boračkog zakona sa predstavnicima boraca. To je zakon koji je usvojen u različitim tekstovima u oba doma Parlamenta Federacije BiH u prošlom mandatu, a o kojem se mora izjasniti i novi parlamentarni saziv, bez daljih manipulacija sa novim protivproceduralnim prevarantskim zakonom kojim se brutalno ponižavaju borci i stavljaju u kategoriju socijalnih slučajeva. U suprotnom parlamentarci i izabrane političke stranke će nositi trajnu sramotu izdaje boraca koji su odbranili državu i njihove dobro plaćene ali nezaslužene pozicije, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.