Predsjedavajući bh. Vijeća ministara poručio predsjedavajućem bh. Predsjedništva i susjedima
ZVIZDIĆ: DOK BUDE SVIJETA I VIJEKA BIT ĆE GRANICA NA DRINI - IZMEĐU DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I DRŽAVE SRBIJE
Autor: Fena
Objavljeno: 08. Apr 2019. 16:04:08


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira „prekrajanje granica“ o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao da je „granica na Drini granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije, ona je tu stoljećima i ostat će do sudnjeg dana“.

- Dok bude svijeta i vijeka ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države, - naveo je Zvizdić.

Ponovio je da je BiH suverena, nezavisna, samostalna država, te „da želimo da gradimo dobrosusjedske odnose sa, prije svega, našim susjedima Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, ali na bazi međusobnog uvažavanja i reciprociteta“.

- Pozivam naše susjede da se drže osnovnih evropskih, demokratskih međunarodnih standarda i načela. Zbog toga sam više puta pozvao, kao izraz dobre volje i iskrenosti među nama i opet pozivam, da potpišemo ugovore o granici, da se ratificira ugovor o granici koji je potpisan između BiH i Hrvatske, da potpišemo ugovor o granici između BiH i Srbije, jer su to međunarodno priznate granice, - naveo je Zvizdić.

Pozvao je „da ojačamo dobrosusjedske odnose država na teritoriji zapadnog Balkana“.

- Naša prošlost je teška i upravo zbog toga nosimo ogromnu odgovornost da polako zatvaramo vrata prošlosti, bazirano na relevantnim historijskim činjenicama, a da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti - poručio je Zvizdić.