Minhen
ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ-E BAJERN
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Mar 2019. 18:03:58


Tekuća godina biće posvećena džematima, mektebu, raznim projektima kao i drugim medžlisovim aktivnostima
U nedjelju, 24. marta 2019. godine u džematu Fedžr, Minhen, održana je redovna Skupština Medžlisa IZ-e Bajern. Na skupštini su prisustvovali delegati iz džemata Medžlisa Bajern, a sjednicu je vodio Mirza Džafić, predsjedavajući Skupštine Medžlisa IZ-e Bajern i predsjednik IO Medžlisa Bajern. Pored džematskih zastupnika skupštinu su svojim prisustvom uveličali imami sa područja Medžlisa IZ Bajern. Predložen je, a kasnije i jednoglasno usvojen sljedeći dnevni red:

1. Izvještaj o radu Medžlisa Islamske zajednice Bajern za 2018.g.;
2. Finansiranje projekata Medžlisa Bajern;
3. Plan budžeta Medžlisa Islamske zajednice Bajern za 2019.g.;
4. Opće smjernice za rad Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bajern u narednom periodu; 5. Realizacija zajedničkih projekata;
6. Tekuća pitanja.

Na početku je, imam džemata Hidaje Nusret ef. Hodžić, otvorio skupštinu učeći ašere, a zatim je predsjednik IO medžlisa IZ Bajern, Mirza Džafić, zahvalio svima koji su se odazvali i koji će uzeti učešća u radu skupštine. Nakon verifikacije svih prisutnih članova i prebrojavanja prisutnih ustanovljeno je da skupština ima kvorum i da se može održati skupština, predložen je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na radni dio.

Na Skupštini su predstavljeni svi izvještaji koji su jednoglasnom odlukom i usvojeni. U izvještajnoj godini ovaj Medžlis bilježi izvanredne rezultate, pogotovo kada je riječ o radu svih džemata u ovom Medžlisu. Poseban akcenat dat je na zajedničke projekte koje realiziraju svi džemati na području Medžlisa Bajern, te o novim projektima na području ovog Medžlisa. Izet-ef. Bibić, glavni imam Medžlisa, ovom prilikom obratio se prisutnima te ukazao na brojne aktivnosti u ovom Medžlisu i posebno zahvalio svim džematlijama iz svih džemata, na svesrdnoj pomoći te ukazujući na brojne rezultate postignute u proteklom periodu i zahvalio svim aktivistima na radu.

U nastavku Skupštine podneseni su izvještaji iz resora koji djeluju pri Medžlisu Bajern: koordinacija za rad sa mladima, koordinacija za humanitarni rad, te koordinacija za brak i porodicu, ženski sektor.
Nusret-ef. Hodžić, koordinator za rad sa mladima, podnio je izvještaj o aktivnostima koje su se realizirale u okviru ovog sektora, Izet-ef je u ime koordinatora Ermina Merdanića podnio izvještaj za humanitarne aktivnosti, dok je Merjem Omeragić, koordinator za brak i porodicu, ženski aktivizam, podnijela izvještaj o radu pomenutog sektora. Svi izvještaji su na posljetku usvojeni bez posebnih primjedbi na predočeno. U protekloj godini Medžlis IZ Bajern uspješno je poslovao u svim segmentima rada, počevši od vjersko prosvjetnih aktivnosti u džematima kroz različite vjerske, edukativne, odgojne i kulturne programe koji su se odvijali prema godišnjem planu, ukazanim potrebama i kalendarom Islamske zajednice.Medžlis IZ Bajern aktivno je sudjelovao u realizaciji brojnih kulturnih manifestacija na nivou grada kao i šire. Uslijedilo je iznošenje planiranih financijskih prihoda i rashoda u već tekućoj 2019. kalendarskoj godini. Na kraju je usvojen budžet za rad medžlisa u 2019 godini.

U trosatnoj konstruktivnoj raspravi delegata i gostiju skupštine zaključeno je da Izvršni odbor Medžlisa Bajern nastavi sa realizacijom planiranih projekata u oblasti infrastrukture, očuvanja i unaprjeđenja vakufske imovine, poboljšanju uvjeta rada za mlade i cjelovitijoj organizaciji džemata i džematskih aktivnosti, uključujući svih 12 džemata, te zajedničkim projektima od važnosti za Medžlis. Na kraju usvojeni su i zaključci:

1. Tekuća godina biće posvećena džematima, mektebu, raznim projektima kao i drugim medžlisovim aktivnostima;
2. Data je puna podrška radu Medžlisa IZ-e Bajern, Izvršnom odboru, vjersko prosvjetnoj službi;
3. Data je puna podrška projektima koji su od značaja za Medžlis, sve džemate, zajedničkim projektima;
4. Usvojen je budžet za 2019. godinu;
5. Usvojeni su svi predstavljeni izvještaji.

Skupština je započela klanjanjem ikindije-namaza, a okončana je jacija-namazom. Za ugodan ambijent i poslastice kojima su počašćeni članovi skupštine zaslužni su čelnici Medžlisa i džemata Fedžr. Neka ih Uzvišeni Allah dž.š. obilato nagradi! (D.B.)