BiH - Sandžak
U TUZLI ODRŽANA PROMOCIJA ZBIRKE BELKISE REDŽOVIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 22. Mar 2019. 23:03:31


U utorak, 19. marta 2019. godine, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana je promocija zbirke pjesama i priča “Snovi mog djetinstva” mlade autorice Belkise Redžović. Belkisa je učenica OŠ “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru i u Tuzlu je došla u pratnji sestre, roditelja Seada i Edine, nastavnice Muamere Mihović, recenzenta Timke Malić, profesorice Senade Begović -Ramuši i nekoliko školskih drugara.

Nakon pjesme koju je recitirala Emana Redžović, Lamija Garčević je održala pozdravni govor, a Ajša Murtezić upoznala prisutne s biografijom autorice, u kojoj se, između ostalog, navodi da Belkisa, rođena 2005. godine u Novom Pazaru, pored redovne škole pohađa i Školu Kur’ana Časnog u kojoj je napamet naučila Amme džuz.
Ajlina Bihorac kazala je da je Belkisa, radi svog zvonkog glasa, učesnica i na mnogobrojnim pripredbama i predstavama. Bavi se sportom i 2014. godine predstavljala je svoj zavičaj na završnici Sportskih igara mladih u Splitu. Član je više sekcija u školi i pobjednik konkursa časopisa „ Avlija“ za najbolju pjesmu učenika osnovnih škola iz Srbije i Crne Gore.

Ajša Murtezić je za svoju drugaricu kazala da je, kao član sekcije za likovnu umjetnost, također, postigla odlične rezultate na konkursu časopisa “Muslimanski glas” i osvojila prvo mjesto za najbolji crtež na temu “Naše džamije“.Dugogodišnji je član Odreda izviđača “Sandžak“ sa kojim je obišla mnoge zemlje i imala priliku da upozna razne običaje. Učesnik je kviza za djecu u Novom Pazaru koji je podržan od strane OSCE-a.

Emina Kurtović, učenica osmog razreda, pročitala je na promociji divnu pjesmu iz Belkisinog djela.

Mlada autorica je kroz stihove pozvala Tuzlake da upoznaju njen Novi Pazar, njenu čaršiju, njenu Altun-alem džamiju i druge sandžačke vrijednosti. Promociji je prisustvovala i predsjednica BKZ u BiH Mersada Nuruddina Agović.

Gosti iz Novog Pazara posjetili su i JU Srednju muzičku školu u Tuzli koja im je ukazala veliko gostoprimstvo. (N.A.)