Prostorije „Medice“
U ZENICI PROMOVISAN ROMAN “DRSKI HIROVI” AUTORA IMERA PEZE
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 24. Feb 2019. 01:02:02


U prostorijama „Medice“ Zenica, petak večer okupila se brojna publika na promociji romana “Drski hirovi” čiji je autor Imer Pezo. Nije slučajno odabran baš ovaj prostor, jer kako reče u uvodnom obraćanju direktorica “Medice”, “mr. sci. Sabiha Husić:” Roman je važan utoliko što svojim sadržajem dotiče se svakodnevnice korisnika “Medice” kroz prikaz njihove patnje”.

Spisateljica Zuhra Bajramović-Halać, govoreći o romanu, kazala je da on temeljito opisuje onaj prikriveni život građana Sarajeva. Kako je ljubav posebnost svakog djela, tako junak ovog romana Omer nosi ljubav prema Merjemi koju nikada neće sresti u tom ljubavnom susretu, osim u bolnici.Autor Imer Pezo, govoreći o romanu koji je kako reče pisao tri godine, između ostalog je rekao:
- ”Kako rasvijetliti pravi put? Prepoznati društvenu tegobu? Svi se rađamo sa muškom i ženskom energijom, koja u svojoj harmoniji nas krasi suosjećanjem i darežljivošću. Osobe koje potiskuju žensku energiju i prepuštaju se muškoj energiji raspiruju odurnu mračnu stranu. Društvena zajednica u kojoj dominira muška energija je agresivna prema ženama, javno ih ponižavajući tako što naglašavaju obaveze a uskraćuju njihova prava. Samo one zajednice koje podržavaju žene, stvarajući osnovu za porodicu, imaju prosperitet”.

Profesor dr. Esad Bajtal, kako reče ne voli prepričavati napisanu recenziju pa je o marginalizaciji žene govorio kroz kulturološki fenomen izbora za miss. Iako, kako je naveo, ne spori tu pojavu u društvu, fokusirao se na ženu, tačnije većinu žena savremenog društva, kojima je životni san postati miss. Osvojena titula, koju uzgred samo rijetke uspiju, traje samo jednu godinu, a biti žena traje cijeli njen život, ipak one ne odustaju od tog. Obrazovanje, kao ključ postojanosti čovjeka uopće, zasigurno je ključ opstojnosti žene i tome svaka žena treba da teži. Ovaj paradoks oko izbora za miss, samo je potvrda da žena slijepo ispunjava želje muškarca nudeći vanjštinu prolaznosti a ne trajnost njene unutrašnjosti.U svojoj recenziji romana “Drski hirovi”, prof. dr. Bajtal je napisao:
- ”U najkraćem, bez rasplinjavanja, može se reći da, u svojoj etičkoj ozdravljujućoj zamisli, misiji i ambiciji,ovaj emotivno potresni rukopis, ovdašnjoj javnosti iznosi na vidjelo, i jasno pokazuje, simptomatično ružno lice prazne društvene istine. Istine društva koje je, pogubno igrajući na kartu prošlosti, vlastitoj djeci oduzelo budućnost, koja su bježeći odavde, tu budućnost, prisiljena tražiti što dalje od vlastite domovine.”

Spisateljica Zuhra Bajramović-Halać, zaključujući izlaganje na promociji kazala je i ovo:
- “Buđenje muškog roda u ženi i ženstvenost u muškarcu stvara preduvjete za ljubazan i nježan odnos pun ljubavi. Počinjemo bolje razumjeti suprotni spol. Bolje vidimo ono što stoji iza određenih stereotipa o "muškom" ili "ženskom" ponašanju, i lako i s ljubavlju možemo prihvatiti našeg partnera. Prihvaćanje suprotnog spolnog aspekta u nama je korak naprijed na putu prema našem integritetu i daje nam slobodu, svijest i sposobnost ljubavi.”

Nakon promocije upriličeno je druženje uz koktel i veliku tortu koju su za ovu priliku spremile uposlenice “Medice” na čelu sa direktoricom, mr. sci. Sabihom Husić. Nisu to žene sa naslovnice, ali uistinu zaslužuju veliki naslov i dobru priču.