VLLASI: UKINUĆEMO TAKSE BOSNI I HERCEGOVINI ČIM PRESTANE BITI PRILJEPAK SRBIJI PROTIV KOSOVA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 13. Feb 2019. 14:02:16


Azem Vlasi analitičar i dobar poznavalac odnosa u regiji je u razgovoru za Vijesti.ba govorio o taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije iz BiH. Danas se pojavila informacija da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj spreman na dnevni red sjednice vlade staviti pitanje suspenzije taksi ako to neko od ministara predloži.

Vllasi tvrdi da je uvođenje takse zapravo jedna sankcija prema Srbiji koja, dok traju razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa, stalno i svuda gdje stigne neprijateljski djeluje protiv Kosova.

"Kap je prevršio momenat slavlja i euforije u Beogradu što Kosovo nije primljeno u članstvo INTERPOL-a. 'Zasluge' za to u Beogradu su pripisali sebi. Onda im se radost zaledila na licu kada smo uveli tu taksu i od tada Srbija je izgubila desetine miliona eura od kosovskog tržišta, a mnoge izvoznike iz Srbije dovela u težak položaj", kaže Vllasi.

On napominje da sada i zapadne zemlje, koje, kako ističe, u svemu podržavaju Kosovo, insistiraju da se ta taksa ukine kako bi se deblokirao nastavak razgovora u Briselu.

"Taksa je ipak postigla svoj efekat, te sada i da se ukine, ne vjerujem da će Albanci kupovati robu iz Srbije. Žao nam je što je BiH ispala kao kolateralna šteta, pa je ta taksa uvedena i na robe sa njene teritorije. Ali BiH nema nikakve potrebe da u svemu slijedi neprijateljsku politiku Srbije protiv Kosova. Zamislite, ministar vanjskih poslova BiH javno kaže kako je na Skupstini ITERPOL-a glasao protiv prijema Kosova, umjesto barem da se uzdrži ako nije mislio da naljuti Srbiju. Mi na Kosovu to ne razumijemo. Bosna je već trebala priznati Kosovo, kao što su to učinile Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija", smatra Vllasi.

On zaključuje da je insistiranje zapadnih saveznika Kosova da se taksa prema Srbiji ukine, samo radi nastavka razgovora u Briselu, a "ne što misle da nismo u pravu".

"Bosnu u tom kontekstu niko i ne pominje. Bosni ćemo još sutra ukinuti tu mjeru i želimo svestrano normalne odnose, ali čim prestane da bude priljepak Srbiji protiv nas. Premijer Haradinaj se protivi ukidanju te takse, ali vidjećemo ovih dana šta će biti", naglašava Vllasi.

U drugom dijelu razgovor, kojeg ćemo objaviti kasnije, Vllasi je govorio i o opasnim idejama promjene granica.