Uz Međunarodni dan volontera
PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Autor: Senada Đešević, prof.
Objavljeno: 06. Dec 2018. 19:12:00


Posjetom Kluba starih crvenog krsta (koordinator Zehra Huseinović), a pod sloganom “Zadovoljstvo je biti human”, članovi Kluba filantropa (rukovodilac Senada Đešević, prof.) iz JU SMŠ “Bećo Bašić” iz Plava, su obilježili Međunarodni dan volontera.

Nažalost, živimo u doba, kada je vlastiti interes postao glavni prioritet, a novac pokretač svega, kada zaboravljamo na prave vrijednosti-“sitnice”, koje mogu nekome uljepšati dan, izmamiti osmijeh, na licu. Zaboravljamo da smisao života nije u novcu, da svojim dobrovoljnim radom možemo podsjeti čovjeka da nijesu najviše i jedine vrijednosti u materijalnom.



Učenici: Stefan Rajković, Edil Srdanović, Stefan G. Rajković, Teuta Bašić, Elma Gutić, Amil Đešević, Alija Canović, Elanda Canović, Nejla Markišić, Merima Lalić, Egzon Čelić, Amina Drešković, Elma Canović, Dalila Drešković i Amra Kolašinac, su prikupili 29 knjiga odnijevši na poklon članovima Kluba starih na čitanje.



Član Kluba starih Safet Pupović je svirajući na harmonici nekoliko narodnih kola, uz čije zvuke su članovi Kluba starih i učenici uz igru i pjesmu obilježili Međunarodni dan volontera.
Originalnim i snažnim idejama, utkala sam u mladima, principe, da obavljaju poslove bez ikakve prisile, naučila da se ne radi iz želje za sticanjem materijalnog bogatstva, nego besplatno. Da se time solidarišu, da se radi iz saosjećanja sa drugim i iz iskrene želje da se druže sa drugim. Da se druženje ogleda u pomoći nezavisno o rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, polu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovinskom stanju, obrazovanju, društvenom položaju, bračnom ili porodičnom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu.



Današnjom volonterskom akcijom (jednom u nizu) iz temelja sam pokušala da promijenim način života mladih u malom gradiću na obali Lima, Plavu, usađujući im najljepše osobine koje pojedinac može da posjeduje: čovjekoljublje, humanost, skromnost, stabilnost,…, koje kao čigra izbijaju iz mora ljudskih osobina, izdižući ih iz sumorne svakodnevice, udaljavajući od raznih poroka koji ih vrebaju na svakom koraku.

Uspjela sam odmah nakon časova, vrijeme iskoriste na pravi način, čineći dobra djela, “daleko” od kafića, mobilnih telefona, društvenih mreža, niskobudžetnih serija…, da ovakvim aktivnostima vraćam vjeru i nadu, da postoje plemenite osobe, koje gaje visokomoralne osobine u sebi, ispoljavajući ih nesebično svaki dan, na svim poljima života.