ISTRAGA POVODOM JAVLJANJA RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA U TELEVIZIJSKU EMISIJU
Autor: BIRN
Objavljeno: 16. Nov 2018. 17:11:17


Osuđeni ratni zločinac, komandant Vojske Genocidne tvorevine, Ratko Mladić, jutros se telefonski uključio u jutarnji program srpske Televizije TV Happy i razgovarao sa ratnim zločincima koji su bili gosti u studiju: Osuđeni ratni zločinac i čelnik zloglasne četničke Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, član ruske Dume Pavel Dorohin, sin ratnog zločinca Darko Mladić, a nakon toga se telefonskim putem uključio i Ratko Mladić, objavila ja TV N1.
'Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka me dođe obići, neka on intervjuira Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe... Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7:1. I to mu je tu bila prisutna i ona njegova 'Kosovka djevojka' i loše je prošao', rekao je Mladić uživo u jutarnjem programu. Pozdravio je i sina Vojislava Šešelja, rekavši da će on biti bolji od oca, baš kao što je njegov sin bolji od njega, a obratio se i na ruskom jeziku.
'Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetsku, pardon, ruske federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči šta ovaj NATO hoće, previše se šire ka Rusiji. I neka Voja malo smršavi. Živi bili', rekao je Mladić, prenosi N1.
Mladić je, podsjetimo, na doživotnoj zatvorskoj kazni zbog ratnih zločina u BiH. On je pred Haškim sudom tako osuđen po 10 od 11 točaka optužnice, a oslobođen je optužbe za genocid u šest općina.
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić prekršio neko pravilo javljajući se telefonom iz pritvora u emisiju jedne srbijanske televizije – TV Happy.
Mladić se obratio gostima u emisiji Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je također gostovao u toj emisiji.

Glasnogovornica MMKS-a Helena Eggleston je za BIRN rekla da pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svojih porodica, ali da svaki kontakt s medijima mora biti unaprijed odobren od Sekretarijata suda.

Ona je odbila komentarisati o eventualnim sankcijama koje bi Mladić mogao snositi.

“Sada je na Sekretarijatu da odluči da li je došlo do kršenja pravila, i ako jeste, pritvorska jedinica i Sekretarijat će poduzeti određene mjere”, rekla je Eggleston.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.