U TORONTU, 8. DECEMBRA, - PREMIJERA FILMA "BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU"
Autor: B.net
Objavljeno: 09. Nov 2018. 16:11:23


U periodu obilježavanja 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju (1912/13.), pokrenuta je ideja snimanja dokumentarnog filma koji će svjedočiti o genocidu nad Bošnjacima na prostoru bivše Jugoslavije. Dokumentarni film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ je realiziran oz veliki rad i trud autora Avde Huseinovića i produkcijskog tima BANA - Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije; potomaka žrtava genocida i preživjele žrtve genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

Dokumentarni film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“, kao izuzetno značaj nacionalni projekat po prvi put u video formi, kroz korišćenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjua i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživača genocida, zatim preživjelih žrtava genocida i potomaka žrtava genocida; prezentuje se neispričana i kompleksna priče o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

TRAILERI DOKUMENTARNOG FILMA „BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU“


Na dosadašnjim premijerama i projekcijama u Plavu, Gusinju, Novom Pazaru..., Sarajevu, New Yorku i više gradova SAD, Njemačkoj, govorili su ugledni intelektualci, glumci, naučnici, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida iz Bosne i Sandžaka.

Na premijeri u Torontu 8. decembra, kao i na projekcijama u okolnim gradovima, specijalni musafir će biti Avdo Huseinović, autor ovog i drugih 15 filmova.

U Torontu će biti prisutan dio produkcijskog tima, potomci žrtava genocida iz plavsko-gusinjskog kraja, članovi BANA.

Organizatori premijere i projekcija u Kanadi sve vas pozivaju da dođete porodično, ali i sa prijateljima Kanađanima i iz drugih etničkih zajednica, da zajedno pogledamo, učimo, pamtimo i vjerodostojno prenosemo na buduće generacije.

Svi ste dobrodošli!


Za uvećati kliknite na poster