Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
IZETBEGOVIĆ U NEW YORKU SE SASTAO S PREMIJERKOM NORVEŠKE ERNOM SOLBERG
Autor: B.net
Objavljeno: 26. Sep 2018. 14:09:23


Tokom razgovora su potvrđeni prijateljski odnosi BiH i Norveške. Sagovornici su ocijenili da su da bilateralni odnosi veoma dobri.

Predsjedavajući Izetbegović je informirao premijerku Solberg o situaciji u BiH, reformskim procesima, te o napretku naše zemlje na putu prema evropskim i integracijama u NATO.

Izrazio je očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status i da će MAP biti aktiviran u skorije vrijeme.

Predsjedavajući Izetbegović se zahvalio na pomoći koju Norveška pruža BiH, naročito pomoći u oblastima razvoja i deminiranja. Premijerka Solberg je naglasila da će Norveška nastaviti da podržava i pomaže BiH na njenom putu u EU i NATO. Ohrabrila je BiH da ubrzano nastavi provedbu sveobuhvatnih reformi, kako bi se dodatno ubrzao napredak u procesu euroatlantskih integracija.

Predsjedavajući Izetbegović je na poziv generalnog sekretara UN Antonija Guterresa učestvovao na sastanku na visokom nivou posvećenom inicijativi generalnog sekretara UN pod nazivom "Akcija za očuvanje mira". Na tom sastanku je usvojena "Deklaracija zajedničkih opredjeljenja za operacije UN za očuvanje mira", koju je predstavio generalni sekretar UN i koju podržalo više od 130 država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali i Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN, i Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića.