Najplodnija sedmica Asocijacije inovatora BiH od postanka, 1994...
U POLJSKOJ I ČEŠKOJ: USPJESI INOVATORA BIH ZA PONOS!
Autor: B.net
Objavljeno: 23. Jun 2018. 16:06:24
U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član organizacionog odbora izložbe u Trinecu


Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bh. inovatori osvojili čak 15 priznanja!

Katovice - Trinec, 23. juna – U ova dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj drugi u Češkoj, bh. inovatori su samo za tri dana, 16-22. juna, predstavili šest inovacija i „zaradili“ – 15 priznanja!

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju „injekcija bez vidljive igle“! Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu. Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje: „za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem nauke i tehnologije“ ! Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: „Kroz trnje do zvijezda“!

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzl, za „nano-magnetički filter fluida“.Zlatnu medalju bukureštanskog unverziteta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u ova grada.
Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni bronzanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a bronzanu u Poljskoj, za višečlanu spiralnu oprugu.

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi „Invent-Arena“.

Možda bi se pod rednim brojem 16. bh. uspjeha na ovim izložbama mogla uvrstiti činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija, IFIA, predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog sekretara bh. Asocijacije.

"Ponosan sam na naše građane, jer je naša nacija bila ujedinjena, u tuzi sinoć i mislim da teško da smo ikada bili tužniji. Ali, nikoga nismo vrijeđali i bili smo tužni zato što volimo svoju zemlju, a ne što mrzimo nekog drugog", rekao je Vučić.